Jelikož se denně mluví o zvyšování cen energií a vidina lepší budoucnosti je, zdá se, v nedohlednu, připravili jsme si pro vás pár tipů, jak ušetřit na elektřině. Podíváme se blíže na praní, topení i vaření a přidáme i informace ohledně nízkých a vysokých tarifů.

„Denní a noční“ proud

Denní a noční proud. Nyní se těmto tarifům říká nízký a vysoký. Už tomu dávno není tak, že by odbila 22. hodina a s ní se spustil i levnější proud. Dnes střídání mezi drahou a levnou elektřinou záleží na tom, do jaké distribuční oblasti spadáte.

Rozhodně neplatí, že se levnější tarif spouští pouze v noci! Jednou za čas koukněte na rozpis, neboť časy se mění i v průběhu roku.

Některé domácnosti, které využívají elektřinu pouze minimálně, což znamená například na světlo, vaření nebo praní, mají pouze jednotarifovou distribuční sazbu.

Na ty domácnosti, které elektřinou ohřívají vodu nebo topí, se vztahuje sazba dvoutarifová.

Časy levnějšího a dražšího proudu naleznete na stránkách vašeho distributora podle toho, v jakém místě elektřinu odebíráte. Abyste se informací dopátrali, potřebujete vědět kód k HDO (hromadné dálkové ovládání) přijímači, který bývá buď k přečtení v rozvodové skříni vedle elektroměru, nebo je HDO krabička součástí elektroměru.

Časy nižšího tarifu si zapište, a než budete zapínat myčku nebo pračku, vzpomeňte si na ně!

Jak šetřit při praní

Na první místo se zcela jasně řadí pračka. Pokud máte doma obstarožní kousek, její spotřeba se oproti nové může lišit až dvojnásobně. Pračka, která na energetickém štítku bude mít označení A+++ je ta pravá. Takováto mašinka vám dokáže ušetřit až několik set korun ročně. Úsporná pračka může navíc spotřebovat pouze 6-8 litrů vody na jeden kilogram prádla, což je další úspora.

Perte na méně stupňů. Ano, někdy je potřeba zapnout program na 90 °C, ale neperete tak vždy. Čím nižší teplota, tím vyšší úspora energie.

Pokud vaše pračka disponuje odloženým startem, naplánujte si praní tak, aby se praní spustilo v nízkém tarifu.

Perte, až když je třeba, ale pračku nepřeplňujte. V bubnu by měl zůstat prostor na šířku ruky.

Čistá pračka = spokojenost z obou stran. Vy budete rádi za voňavé, čisté prádlo a nízkou spotřebu energie, a pračka zase za čisté vnitřnosti a filtr.

Pomalý hrnec je výjimečný pomocník

V pomalém hrnci našla spousta lidí pomocníka pro denní využití. Někdo k němu přešel z důvodu šetření, jiný z důvodu zdravého životního stylu. Tento přístroj vám ušetří peníze i čas. Jídlo se v něm vaří většinou 4 – 10 hodin při cca 90 °C. Můžete naráz připravit maso, zeleninu i přílohu.

I když vaření trvá několik hodin, na rozdíl od trouby nebo sporáku ušetříte, neboť pomalý hrnec má nízký příkon. Příprava kvalitního vývaru na plotně chce alespoň 4 hodiny, u pomalého hrnce je to sice hodin 8, ale spotřeba energie se nedá v těchto případech srovnávat! Při používání pomalého hrnce se dočkáte jak úspory elektřiny, tak vynikajícího vývaru.

Zapnuté topení pouze tam, kde trávíte čas

Je velice lákavé mít všude krásně teplo, obzvlášť při tak lezavém počasí. Ale je to nutnost? Pokud topíte elektřinou, dá se nevytápěním jedné místnosti ušetřit ročně stovky i tisíce korun. Udržujte v těchto nevyužívaných místnostech pouze udržovací teplotu okolo 15 stupňů.

Mnoho domácností má v pokojích přetopeno. Záleží samozřejmě i na tom, kde bydlíte. V paneláku je nižší vlhkost vzduchu, naopak ve starém domě je dost vysoká, i to ovlivňuje náš pocit tepla. Je všeobecně známo, že v ložnici, kde spíme, by měla být teplota o cca 3 stupně nižší než v obývacím pokoji. Spát se vám bude nejkvalitněji při 18 – 20 °C.

Zdroje: www.jaktak.cz, www.thesun.ie, magazin.recepty.cz