Při praní respektujte tkaninu

Třídění prádla před praním sice může někomu připadat jako přežitek, ale vyplatí se nejen jako prevence před zbytečným obarvením. Pro každý typ prádla pak můžeme zvolit optimální teplotu praní, ale také vhodné množství otáček při ždímání, popř. i program sušení, pokud využíváme sušičku. Některým tkaninám totiž ždímání na maximální počet otáček nesvědčí. Sice budou rychle suché, ale prádlo bude velmi silně pomačkané. Nadýchanost prádla pomůže zlepšit správně přidaná aviváž, tedy pouze u těch tkanin, kde je její používání doporučeno.

Pečlivé sušení může žehlení nahradit

Po vyprání bychom neměli nechávat ležet prádlo v pračce. Modernější přístroje umožňují odložit start a tak můžeme konec praní načasovat podle svých potřeb. Pokud při věšení věnujeme vytřepání prádla, popř. jeho vytvarování aspoň trochu péče, pak v mnoha případech žehličku nebudeme vůbec potřebovat. Někdy jsou to zdánlivé maličkosti – u triček stačí přidat více kolíčků, aby se neprověšovala. Zatímco správně pověšené tričko stačí po usušení jen uhladit a poskládat, v případě sušení trička přeloženého přes sušák zbude na oblečení nehezká stopa, které se budeme muset žehlením zbavit.

Poohlédněte se po nemačkavých materiálech

Hodně času si můžeme usnadnit volbou nemačkavých materiálů. V případě ložního povlečení nám práci ulehčí krep či nemačkavý satén. K velmi neoblíbeným položkám při žehlení prádla patří pánské košile. V jejich případě se vyplatí nejen zvolit nemačkavé materiály, ale také co nejšetrnější sušení – nejlépe na ramínku.

Zapomeňte na hromadění prádla

Zvlášť po návratu z dovolené jede pračka téměř nepřetržitě jednu dávku za druhou. Právě v podobných chvílích je lákavé žehlení prádla odložit. Jenže jak se hromadí prádlo na hromadě, mačká se vše, co je vespodu. Lepší je tedy kousky, které nezbytně nutně žehlení nevyžadují, urovnat a rovnou do skříní.

I žehlení může být pohodlné

Nabídka žehliček i žehlicích prken je velmi široká. Věnujte trochu času výběru a poohlédněte se po pomocnících, s kterými se vám bude dobře pracovat. Někdo při žehlení raději sedí, jiní žehlí spíše ve stoje. Žehličky na suché žehlení z trhu téměř vymizely a nahradily je ty napařovací. Výběr je opravdu velmi bohatý. Vyplatí se vyhlídnuté modely vzít do ruky. Jedině tak poznáte, že vám přístroj sedí. Všímat bychom si měli také váhy žehličky.

Pokud se potýkáte s opravdu velkým množstvím prádla, zkuste se poohlédnout po některém z parních generátorů. Mohou pomoci zkrátit žehlení až o polovinu času. Žehlit s nimi můžete nejen klasicky na prkně, ale také v horizontální poloze. Výhodou je, že při horizontálním napařování může oděv zůstat pověšený na ramínku.

K některým žehličkám se přímo prodává speciální žehlicí prkno, ve většině případů si však můžete vybrat takové, které vám žehlení co nejvíce usnadní. Důležitou roli hraje nejen velikost prkna, ale také zvolený potah. Například potah s metalizovanou fólií dokáže odrážet většinu tepla a páry zpět na prádlo a pomůže tak celý proces žehlení výrazně usnadnit a tedy i zrychlit.