Nejlepší jsou vždy čerstvě utržené bylinky přímo ze zahrádky. Ovšem přes zimu si jich moc neužijeme, a proto není od věci mít je doma v zásobě. Kopr a petržel lze totiž perfektně využít do polévek, omáček, nádivek i masových kuliček, dipů, k zelenině nebo masu. Dodají pokrmům nejen příjemnou vůni a chuť, ale zároveň jsou plné vitaminů a užitečných látek pro naše tělo.

Naťová petržel (Petroselium crispum)

Jedná se o známé a naprosto nepostradatelné zelené koření v kuchyni. Právě ta hladkolistá vyniká svou aromatičtější vůní a pikantnější chutí. A protože je odolnější vůči vyšším teplotám, dokáže skvěle dochutit jak studené předkrmy, tak i teplá jídla, kterým dodá jedinečný šmrnc.

Bylina obsahuje zajímavé silice, které mají dezinfekční, močopudný a detoxikační účinek. Proto je skvělá pro celý trávicí systém, a navíc dokonale podporuje vylučování žluči. Zároveň pozitivně ovlivňuje chuť k jídlu. V listech jsou velkým podílem zastoupeny vitamíny A, B, C a E. Z významných látek pak hořčík, draslík a železo.

Petrželka je také výborná na potíže s vysokým krevním tlakem, při poruchách trávení, na artritidu a revmatismus a významně se podílí i na regeneraci jater. Pozitivní účinky má i na stav pokožky, nehtů a vlasů. A navíc jde o mírné afrodiziakum.

Kopr vonný (Anethum graveolens)

Známá bylinka s typickou a nezaměnitelnou vůní je bohatá na vitaminy A, B a C. Minerály jsou zastoupeny především železem, hořčíkem, vápníkem, mědí a draslíkem. Kopr je zároveň skvělou zásobárnou vlákniny, omega-3 a 6 mastných kyselin a kyseliny listové i pantothenové. Stejně jako petržel se tato bylinka podílí na správném trávení a výborně odbourává nepříjemné nadýmání, nechutenství či bolesti a křeče břicha.

Kopr působí protizánětlivě a má výborné čistící účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny. Pomůže na bolesti hlavy, při nespavosti a psychickém vypětí. Při pravidelné konzumaci výborně posiluje imunitu, proto je často doporučován jako dobrá prevence proti infekčním chorobám.

Kvalitní sušení je nejekonomičtější

Otrhejte jednotlivé lístky petržele i kopru z natě a důkladně je omyjte. Pro oživení je nechte chvilku v nádobě s ledovou vodou. Ke skladování využijete pouze listy, ale stonky můžete zpracovat například do detoxikačních nápojů.

Inspirujte se na videu zde:

Zdroj: Youtube

Potom nechte očištěné listy dokonale uschnout v cedníku a následně je rozložte na čistou utěrku. Vyhněte se slunečním paprskům, protože by bylinky zhnědly. Pokud budou ve stínu, zachovají si krásnou svěží zelenou barvu i silné aroma, což oživí každý pokrm. Dobu sušení přizpůsobte daným podmínkám, v teple uschnou samozřejmě rychleji.

Abyste poznali správný čas, kdy jsou kopr i petržel naprosto suché, zkuste je rozdrtit v dlani, lístky by se měly dokonale rozpadat na drobné kousky. Jakmile budou dokonale suché, rozdrťte je na vámi oblíbenou velikost. Nakonec vložte nasušenou petržel i kopr do uzavíratelných skleniček nebo dobře těsnících krabiček a skladujte na temném a suchém místě. Budete mít zásobu bio bylin, které dodají pokrmům příjemnou vůni a vitaminy.

Náš tip: Detoxikační drink ze stonků petržele

Vložte do mixéru 10 až 12 stonků petržele a přidejte polovinu nakrájeného jablka a čerstvou šťávu z jednoho citrónu. Přidejte 200 až 250 ml vody a vše společně rozmixujte na jemné pyré. Pijte každé ráno nalačno a nebude vás trápit zbytečné zavodnění organismu.

Zdroje: www.zavarit.cz, www.ceskestavby.cz, www.living.iprima.cz