Většina lidí slévá těstoviny špatně. Nejběžněji se do jedné ruky uchopí cedník, do kterého druhou rukou vyléváme vodu spolu s těstovinami. Možná budete překvapeni, ale způsoby, jak vylít vodu pomocí cedníku, jsou dva. Dumáte nad tím, jak jinak vodu slít? Skryté tajemství je pouze v jiném uchopení.

Jednoduchý trik s cedníkem

Oba postupy slití vody z těstovin pomocí cedníku můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Říkali jste si někdy, proč je cedník kulatý? Je to kvůli správnému způsobu využití. Pevně přimáčkněte cedník do vnitřku hrnce, aby těstoviny nemohly vypadnout. Poté obraťte hrnec vzhůru nohama a veškerá voda krásně odteče. Ve dřezu se nikde nepovalují jednotlivé těstoviny a ani je nemusíte zpět vracet do prázdného hrnce.

Užitečná voda z těstovin?

Další chybou, kterou mnozí dělají, je vylévání vody z těstovin přímo do dřezu. Škrob, jenž se během vaření z těstovin uvolní do vody, má skvělé vlastnosti, které lze použít při dalším vaření či dokonce umývání nádobí. Na odmočení špinavých pánví nebo hrnců použijte teplou vodu z těstovin a sami uvidíte, jak se nečistoty krásně rozpustí.

Přísada ve slaném těstě

Vodu z těstovin můžete použít při výrobě těsta na pizzu, chleba nebo jiného slaného pečiva. Předem osolená voda dodá těstu lepší chuť a škrob zase pomůže vytvořit tu správnou konzistenci. Nahraďte proto obyčejnou vodu tou z těstovin a pusťte se do pečení!

Základ omáčky i polévky

O škrobu ve vodě z těstovin jsme se již zmínili, přičemž další využití najde jako zahušťovadlo. Přidejte do uvařené vody máslo nebo olej a vznikne vám tak hladká omáčka se skvělou chutí. Použijte ji pak hlavně při vaření špaget carbonara, na kterých si pochutná celá vaše rodina. Vodu z těstovin lze využít také do domácího pesta nebo jako základ pro polévku. Ta se stane díky škrobu daleko hustší než z čisté vody.

Změkčení tvrdých pat

Vychladlou vodu z těstovin můžete použít rovněž pro své nohy. Dopřeje vám značnou úlevu a relaxaci, při které ztvrdlá kůže na patách změkne. Před ponořením do vody očistěte nohy pemzou, čímž zvýšíte pozitivní účinek na vaše paty.

Zdroje: frekvence1.cz, magazin.recepty.cz, aazdravi.cz