Bez napínacích prostěradel si to už doma neumí představit nejedna hospodyňka. Jsou praktická a rychle se povlékají. Také drží během noci pevně svůj tvar a snadno se perou i sušší. V současné době se vyrábějí z pestré škály materiálů, v různých barevných odstínech a jsou velmi populární.

Mnozí zápolí se skládáním

Přestože se v případě napínacího prostěradla jedná o velice praktickou záležitost, některé jedince odrazuje jeho skládání. Jsou tací, kteří si s touto činností absolutně nevědí rady a neví, jak tento kus textilie uložit do skříně.

Chce to jen klid a minutu času, abyste složili prostěradlo do úhledného tvaru. Máme pro vás bezva tip, který jistě oceníte. Díky tomu zjistíte, že původně nezvladatelné, se stává doslova hračkou. Dejte navždy vale nevzhledným tvarům uložených prostěradel.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Rohy do sebe a pak už klasika

Nejprve si suché prostěradlo lehce rozhoďte tak, že ho vždy uchopíte v rozích a prohodíte ho vzduchem. Poté jej rozprostřete na postel a v délce vždy bližší rohy prostěradla přes sebe přetáhněte. Uchopte obě přeskládaná místa zevnitř a roztáhněte prsty až do krajů.

Stejným způsobem přes sebe přetáhněte i rohy navlečené na rukou. Měl by vám po položení prostěradla vzniknout pravidelný čtverec či obdélník. Srovnejte okraje a poskládejte ho již běžným způsobem. Napínací prostěradla složená tímto způsobem vypadají ve skříni lépe a nezaberou tolik místa.

Nejčastější materiály napínacích prostěradel

Většinou se vyrábějí ze 100% bavlny a syntetického vlákna.

Froté

V současné době jde o nejužívanější bavlněnou úpletovou tkaninu, která bývá v některých případech s příměsí umělého vlákna. Na povrchu má smyčkovou úpravu a jeho výhodami je výborná savost, snadná údržba a poměrně dlouhá životnost.

Mikroplyš

Jedná se o materiál z umělého vlákna, který je na dotek příjemně hebký a měkký. Oblíbený je zejména pro svou hřejivost, kterou má díky hustým a měkkým chloupkům, a tak je často využíván během zimního období.

Jersey

I v tomto případě se jedná o přírodní bavlnu. Přestože je řádně pevná, je i pružná. Proto se pod ní nejen dobře odpočívá, ale také se s ní snadno manipuluje při povlékání.

Zdroje: www.adbz.cz, www.jakopravit.cz, www.cesta-zeny.webnode.sk