Spotřebu elektrické energie ve vaší domácnosti můžete do značné míry ovlivnit. Stačí jen omezit používání domácích spotřebičů a umět s nimi pracovat tak, aby vám v úsporách pomáhaly. Jedním z největších požíračů velkého množství elektřiny jsou přístroje, které jsou v provozu 24 hodin denně, takže lednice nebo mrazák jsou v tomto smyslu „jedničky“. Jaké jsou ty další?

Co zvyšuje účet nejvíce?

Průměrná rodina spotřebuje ročně více než 2 500 kWh a jednou z největších položek v této sumě zaujímají právě domácí spotřebiče. Na celkové spotřebě domácnosti se podílejí společně s osvětlením a vařením. Absolutně největší položku tvoří vytápění a ohřev vody.

A co „bílá technika“? Do rodinného rozpočtu nejcitelněji zasahuje lednička, mraznička a také pračka či sušička. Ledničky a mrazničky se na celkové spotřebě podílejí vůbec nejvíc, v průměru až 20 %. O něco méně spotřebuje žehlička a mikrovlnná trouba.

Lednice a mrazáky

Právě tyto dva typy elektrických spotřebičů hrají prim. Nejenže mají poměrně vysoký výkon, ale také jsou v nepřetržitém provozu a tvoří obvykle i desítky procent z celkových nákladů na elektřinu. Snížit spotřebu lednic a mrazáků můžete pořízením úspornějších přístrojů spadajících do třídy A++.

Kdybyste si pořídili zbytečně velkou lednici či mrazák, jejichž kapacitu nikdy nevyužijete, za energii zbytečně přeplatíte. Platí to i v případě, když budete zanedbávat jejich údržbu a využívat je i při několikamilimetrové námraze, která zvýší spotřebu až o 30 %. Takže nezapomínejte tyto spotřebiče pravidelně odmrazovat, anebo investujte do spotřebiče s funkcí automatického odmrazování.

Spotřebu lednice také ovlivňuje okolní teplota v místnosti, ve které je lednice umístěna. Pokud je v místnosti, kde je průměrná roční teplota kolem 22 °C, roční spotřeba u té samé lednice je vyšší než v místnosti, kde je průměrná roční teplota kolem 20 °C.

Myčky, pračky, sušičky

Tyto spotřebiče sice běží jen jednou za čas a jsou v provozu maximálně několik hodin, ale nárazově spotřebují také velké množství elektřiny. Šetrným zacházením můžete jejich spotřebu výrazně snížit. Zapínejte je až ve chvíli, kdy jsou dostatečně naplněné. Častěji perte na ekologické programy a při nižších teplotách. Pokud budete prát prádlo ve vodě o teplotě 40 °C nebo 60 °C místo vysokých 90 °C, sníží se vaše spotřeba energie o desítky procent. V případě myčky využívejte spíše kratší programy s ohledem na míru zašpinění.

Televize

Slouží vám televizor doma jako celodenní kulisa? Tak to se vám výdaje za elektřinu navyšují až o 10 %. Přestože jsou dnes na trhu televize úsporné, i tak spotřebují poměrně velké množství energie. Máte plazmovou televizi? Tak ta je energeticky nejnáročnější. Takže nechávejte televizi zapnutou jen ve chvíli, kdy ji skutečně sledujete, a nezapomeňte využívat i úsporný mód. Když pojedete na delší čas z domova, vypněte spotřebič ze zásuvky a nenechávejte jej zbytečně v pohotovostním stand-by režimu. I v tomto případě se určité množství elektřiny zbytečně spotřebovává.

Počítačová technika

Možná vás překvapí, že velkými žrouty elektrické energie jsou i počítače. Nenechávejte je běžet, když je nepoužíváte. Opět zbytečně vyhazujete peníze oknem. Jestli chcete spotřebu energie snížit, tak místo výkonných počítačů používejte notebooky či tablety.

Domácí svítidla, žárovky a zářivky

Prověřte aktuálně vaši domácnost a zvažte, jak výkonné žárovky a svítidla používáte. I když neúsporným žárovkám už dávno odzvonilo, v mnoha domácnostech se často ještě využívají. Ve skutečnosti však spotřebují mnohonásobně více elektrické energie a výdaje navíší řádově o tisíce korun za rok. Na špici je LED žárovka s 80 % úsporou energie a životností až 45 tisíc hodin svícení. Zhasínejte a nesviťte zbytečně tam, kde nemusíte.

Rychlovarné konvice

Stále platí, že rychlovarné konvice uvaří vodu levněji než klasické konvice. Ovšem i u nich můžete šetrným zacházením spotřebu snížit. Neohřívejte v rychlovarné konvici více vody, než v ten moment potřebujete. Pokud tak na přípravu hrnku čaje o objemu 0,4 litru uvaříte vodu v celé 1,5 l konvici, zbytečně zvýšíte náklady takřka čtyřikrát.

Zdroje: www.chcisetrit.webnode.cz, www.energozrouti.cz, www.porovnej24.cz