Vejce naměkko

Vejce, která chceme uvařit naměkko, bychom měli před samotnou přípravou vyndat z ledničky s dostatečným předstihem, aby se před vařením jejich teplota vyrovnala s pokojovou. Potom je dáme vařit do vroucí vody a vaříme pět minut (pokud vejce neměla pokojovou teplotu, ale byla rovnou vytažená z lednice, tak je vaříme o minutu déle, ale při tomto způsobu mají větší tendenci praskat). Po téhle době docílíme pevného bílku a tekutého žloutku, přesně jak by mělo vejce naměkko mít. Dát vejce vařit do vroucí vody je důležité u těch způsobů přípravy, kdy nám záleží na konzistenci žloutku. Vaječná bílkovina se sráží už při 60 °C, takže pokud bychom dali vejce do studené vody, neměli bychom přehled, jak dlouho se vlastně vaří.

Vejce nahniličku

V tomto případě postupujeme stejně jako u vajec naměkko, ale po vložení vajec, která mají pokojovou teplotu, do vroucí vody je vaříme sedm minut (pokud by byla rovnou z lednice, tak zase vaříme o minutu déle). Po sedmi minutách varu dostaneme pevný bílek a polotekutý žloutek, tedy přesně to, co má vejce připravené nahniličku mít.

Vajíčka natvrdo

I vejce natvrdo se mohou vkládat rovnou do vařící vody, v takovém případě se vaří devět minut, což je dostatečná doba k provaření bílku i žloutku. Vejce, která chceme uvařit natvrdo, se ale dají vložit i do studené vody a přivést k varu, jakmile začne voda vřít, vypneme plotýnku a vejce necháme ve vodě 10 minut dojít.

Pro všechny tři typy úpravy vajec platí, že po uplynutí doby varu nebo poté, co vejce dojdou v horké vodě, je slijeme, zalijeme studenou vodou a v té je minutu necháme. Je to proto, aby se rozpálená skořápka rychle ochladila a dál vejce neohřívala. To by způsobovalo další srážení vaječné bílkoviny, tekutější žloutky vajec naměkko a nahniličku by tuhly a uvařené žloutky vajec natvrdo by se drobily a vysušovaly. Ale není potřeba vejce úplně vychladit, vajíčka naměkko a nahniličku se mají jíst teplá, takže právě minuta ve studené vodě bude úplně stačit.