Čištění grilu je podstatné i z hlediska bezpečnosti. Je-li ve vaně grilu nebo ve sběrači tuku velké množství napečených nečistot, vystavujeme se jeho vzplanutí a vzniku požáru. Vypečený tuk v žádném případě nepatří do výlevky ani do toalety! Přelijeme jej do plastové lahve, ta patří do speciálního kontejneru na olej, případně do směsného odpadu.

Žár, nejlepší pomocník

Rošt rozhodně nestačí vyčistit, až když je po všem. Pot a námahu si ušetříme, když gril očistíme mezi grilováním jednotlivých chodů. Stačí velmi krátce zbavit mřížku zbytků a další jídlo se bude lépe grilovat, nebude se chytat a připékat, odpadne hoření zčernalých zbytků, které pak negativně ovlivňují chuť dalších jídel. Nadto se gril bude mnohem lépe čistit na konci večera. Pokud ale nevěnujeme pozornost pravidelné údržbě a servisu, nepomůže ani jednorázové čištění mezi chody. Důležité je gril, kompletně vyčištěný a vymetený skladovat v suchu a zakrytý.

Trik s olejem

Mnozí radí mřížku před grilováním potřít běžným olejem, to však nedoporučujeme. Abychom docílili nepřilnavého povrchu, na trhu jsou ke koupi speciální oleje k tomu určené, zaručují totiž, že se nevznítí. Speciální vybavení se vyplatí v každém případě i co se týká samotného čištění. Nepoužíváme běžné kuchyňské náčiní jako jsou kuchyňské houbičky s hrubou vrstvou nebo drátěnky. Jejich drsný povrch nenávratně narušuje vrstvu, ať vlastníme jakýkoli gril. Na čištění také rozhodně nebereme agresivní čisticí prostředky, ale ani jar, rovněž poškozují svrchní vrstvu i díly grilu. Používáme jen originální prostředky k tomu určené.

Čištění grilu pomocí jedlé sody

Koho odrazuje chemická povaha speciálních čistících přípravků, tomu dobře poslouží i mýdlová voda a kuchyňská jedlá soda. Prášek smícháme v poměru takovém, aby vznikla pasta, kterou naneseme a necháme aspoň 30 minut působit. Poté vše dostaneme dolů kartáčem. Případně můžeme sodu smíchat s větším množstvím vody a mřížku nechat hodinu odmočit. Omýváme výhradně mýdlovou nebo čistou vodou.

Kartáč na čištění grilu

Klíčovou a nezastupitelnou pomůckou pro dokonalý gril a pokrmy z něj je čisticí kartáč s odolnými štětinami. Liší se podle použití a materiálu, z něhož je vyroben – v nabídce jsou plast, kov i dřevo. Zásadní je i délka rukojeti, na malé domácí grily postačí klidně i s kratší rukojetí, u větších je lepší pořídit delší rukojeť, aby nás nepálil žár z ještě rozpáleného grilu. Na drátěné rošty, kde není zapotřebí velkého tlaku, běžnou součást grilů na dřevěné uhlí, jsou ideální kartáče trojúhelníkovitého tvaru, takzvaný triangl. Takové širší kartáče s delší rukojetí dokážou díky své šířce vyčistit větší plochu najednou.

Odolné rošty z litiny nebo nerezových prutů půjdou nejlépe vyčistit klasickými kartáči se čtvercovou nebo obdélníkovou hlavicí. Protože mají menší plochu, dá se na ně více zatlačit a dostat se s nimi do úzkých prostor mezi jednotlivými pruty. Litinové rošty se smaltovaným povrchem si zaslouží kartáče s měkčími štětinami, nerez vydrží i hrubší zacházení s kartáči z tvrdšího kovu. Speciálnější vybavení vyžadují plynové grily s hořáky, z nichž nečistoty dostaneme dolu pomocí speciální špachtlí. Jejich vyčištění je důležité, abychom se nevystavovali hoření odkapávajícího tuku.

Základní čištění

  • Po grilování je zásadní nechat gril puštěný na vysokou teplotu, aby se zbytky jídla vysušily, rozpadly a tuky se takzvaně pustily mřížky.
  • Čisticím kartáčem gril očistíme z jedné strany, v ochranných rukavicích mřížku otočíme a očistíme i z druhé strany.
  • Gril necháme zchladnout, vyčistíme topeniště a vyjmeme rošty a případně kryty hořáků, jež znovu tentokrát ve vlažném stavu kartáčem opatrně očistíme.
  • Uhelné grily nevyžadují potom už zvláštní údržbu, jen je dobré vymést vyhaslý popel, ten absorbuje vzdušnou vlhkost a může být příčinou předčasné koroze dílů, které jsou s tímto popelem v kontaktu.