Sušení ořechů začíná sběrem

Kvalitní sušení ořechů začíná už jejich sběrem a rozložením. Ořechy je nejlepší sbírat za slunného a suchého počasí. Vždycky to není možné, ale rozhodně se vyplatí počkat si. Mokré plody jsou náchylnější k plesnivění a zahnívání.

Jak sušit ořechy při pokojové teplotě

Ořechy je potřeba ukládat jen do jedné vrstvy, nikdy ne přes sebe, aby jim v prosychání nic nebránilo. Pokud je necháte schnout jen tak v místnosti, pak je dobré vybrat takový prostor, kde se nemění často teplota vzduchu, aby nedocházelo k zapaření. I to je častým důvodem, proč začnou ořechy plesnivět. Ideální teplota je ta pokojová, maximálně do 25 °C.
Podle stavu nasbíraných plodů a vzdušné vlhkosti budou ořechy v místnosti schnout měsíc až měsíc a půl.

Sušení ořechů v sušičce

Ačkoli je sušička často vítaným pomocníkem a ovoce i houby suší skutečně bezvadně bez jakýchkoli komplikací, u ořechů je tomu docela jinak. I ořechy lze sušit v sušičce. Maximální teplota sušení by však neměla přesáhnout zmíněných pětadvacet stupňů a doba sušení by neměla být delší než šest hodin. Bohužel za tuto dobu není ořech vysušený, a proto je potřeba sušení opakovat, ale znova až následující den. Pokud nejsou ořechy v sušičce, pak by měly větrat v místnosti. Tímto způsobem, kdy střídáme intervaly šestihodinového sušení v sušičce a větrání v místnosti, usušíme ořechy za jeden měsíc. V porovnání se sušením v místnosti tedy nejde o úsporu času ani práce.

Sušení vyloupaných ořechů

Pokud byste se rozhodli investovat čas a námahu do pracného čištění ořechů před vysušením i to je možná alternativa. Zatímco loupání ořechů je náročné, jejich sušení se vyloupáním značně urychlí. Za velmi krátkou dobu můžete vyloupané ořechy vysušit v troubě nebo sušičce.

Usušené ořechy správě skladujte

Usušené celé ořechy skladujte tak, aby se nezapařily, tedy na suchém místě v domě. Ideální jsou pro ně textilní saky, které lze zavěsit nebo i jinak uskladnit, avšak nikdy je neskladujte na zemi. Jádra ořechů vždy uchovávejte v uzavíratelné nádobě v suchu a chladu.

Zdroje: https://prima-receptar.cz, https://www.zahrada.sk