Pokud doma nemáte sušičku, ani žádný venkovní prostor, kde byste mohli sušit prádlo, musíte sušit v bytě. Má to však jednu nevýhodu. Veškerá vlhkost, kterou mokré prádlo obsahuje, se tak hromadí v okolním ovzduší. Zvyšuje to celkovou vlhkost domácnosti a mohou vás tak zaskočit nepříjemné plísně a pachy. Některé osvědčené triky tomu však umí skvěle zabránit.

Už na praní záleží

Pokaždé perte jen takovou dávku prádla, abyste ji měli kam pověsit. Prádlo by se na sušáku nemělo překrývat, aby nezasmrádlo. Nechávejte vedle každého kusu kolem dost místa, aby kolem něj mohl dostatečně proudit vzduch. Prádlo dle druhu vždy vyždímejte na nejvyšší možné otáčky. Jen si nezapomeňte před praním vždy zkontrolovat štítky na každém oblečení, abyste si jej nepoškodili.

Základní zásady správného sušení

  • Věnujte pozornost správnému věšení prádla na šňůře.
  • Pěkně vše s citem vypněte, uhlaďte dlaněmi a pak teprve věšte.
  • Nikdy zbytečně nepřeplňujte šňůru, ale prádlo rozvěšte rovnoměrně.
  • A vychytávka? Trička, halenky, pánské košile či sportovní oblečení a mikiny věšte rovnou na ramínka. Velice snadno se pak uklízejí přímo do skříně.
  • Ponožky si rovnou párujte, nebudou chybět.

Vyberte správné místo

Vždy je mnohem lepší sušit oblečení v prostorném pokoji, kde dostatečně proudí vzduch. Velice vhodné je místo v blízkosti okna. Takže jestli máte prostornou koupelnu a dá se v ní větrat, je to ideální prostor. Raději se vyhněte ložnici, kde spíte, není to dobré pro zdravé dýchání.

Praní po ránu je nejlepší

Prádlo bude mít celý den čas na uschnutí. A v případě slunečného dne budete mít vše suché rychleji.

Sušák nestavte ke stěně ani k topení

V těchto místech by k vašemu prádlu neproudilo dostatečné množství vzduchu. A ještě ke všemu byste tak dali skvělé podmínky mnohým plísním.

Kupte si odvlhčovač

Odvlhčovač vzduchu vysuší vyprané prádlo mnohem rychleji, než jste zvyklí, je to opravdu účinný pomocník. Nádobku s kondenzátem pravidelně vylijete a víc práce kromě pravidelné údržby jednou za čas s ním nemáte.

Sušička se vyplatí

Majitelé menších bytů bez balkonu velmi ocení sušičku. Prádlo uschne rychleji a jeho žehlení je snadnější. Nejpraktičtější je sušička kondenzační, v níž se pára mění na vodu a tu pak jednoduše vylijete. Volte spotřebiče v energetické třídě A, které při sušení šetří energii.

Zdroje: www.bhg.com, www.bydleni.instory.cz, www.prozeny.cz