Proč dřevěné brikety?

Díky tomu, že se vyrábějí z čisté biomasy jako jsou například piliny, hobliny nebo kůry a jsou bez pojiv a příměsí, během jejich spalování vzniká pouze nepatrné množství kouře. A hlavně bez škodlivých plynů. Brikety hoří jako dřevo a žhnou jako uhlí. A popel snadno využijete díky obsahu draslíku na zahradě jako kvalitní hnojivo.

Jak na domácí pilinové brikety

Připravte si nejen piliny, ale i starý rozmixovaný novinový papír. Následně tuto směs slisujte buď v koupeném briketovacím lisu, anebo si jednoduše zhotovte svůj. Vzniknou vám brikety, které jsou k vytápění po vysušení naprosto nejlepší.

Vyrobte si vlastní lis

Bude vám stačit kousek děrovaného plechu o síle 1 mm s otvory 4–6 mm. Stočte z něho válec, aby jeho tloušťka odpovídala velikosti briket. Na spodní část navařte kříž ze zbytků plechu, nebo ji při nacpávání briket o něco opřete, aby se piliny nesypaly ven.

Výroba briket

Válec postavte na výšku, a vyložte ho zevnitř novinami, aby se piliny nevysypávaly otvory. Pak vždy nasypte tak 15 cm a sešťouchněte například měchačkou nebo nějakou vhodnou řemeslnou pomůckou, kterou máte po ruce. Poté vložte zmačkaný papír, který jednotlivé brikety rozdělí. Po napěchování uvolněte spodní část plechové roury a brikety vytlačte do připravené nádoby. A jak briketami topit?

Založte oheň

Nakrájejte si dle velikosti kamen jednu až tři dřevěné brikety na kolečka a zapalte je. Obejdete se bez podpalových třísek. Aby se kousky stejnoměrně rozhořely, zajistěte plný přívod vzduchu, a to až do té doby, kdy kamna budou mít požadovanou teplotu.

Brikety budou pně žhnoucí, tak je opatrně rovnoměrně rozhrňte a regulujte spalování mírným ubrání přívodu vzduchu, který časem zcela uzavřete. Do žhavého základu vhoďte další tři až pět dřevěných briket, zhruba po 10 až 20 minutách budou hořet plným plamenem a několik hodin vám půjde z kamen příjemné teplo.

Jakmile brikety dohoří, ještě dlouho žhnou, podobně jako uhlí, takže ještě několik dalších hodin budete doma vytápět. Takto dosáhnete největšího efektu výhřevnosti.

Zdroje: www.dumachalupa.cz, www.dvojka.rozhlas.cz, www.zahrada-technika.cz