Šišky jsou jednou z nejoblíbenějších vánočních ozdob. Mají nejen krásný tvar, ale také dlouho vydrží a jsou snadné k pořízení. Stačí příjemná procházka přírodou a jistě si domů přinesete slušný úlovek. Ponechat si je můžete v jejich původní podobě, ale mnohem více vám na zelených věncích či větvích vyniknou šišky vybělené, a to hned v mnoha odstínech.

Jak na to? Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Vybělit šišky zvládne každý

Pokud chcete použít k odekorování bytu i světlé šišky, můžete použít jakýkoliv tvrdý typ. Pokud použijete různé druhy, snadno dosáhnete různých odstínů, protože každá šiška bude ve výsledku vybělená jinak. Některé kusy budou zcela bílé, jiné okrové či různě patinované. Jistě budete mile překvapeni. Velkou výhodou je, že se jedná o velmi nenáročnou a rychlou metodu, k níž toho nebudete moc potřebovat.

Jak začít?

Nasbírané šišky si nejprve řádně očistěte, zbavte je veškerých nečistot a nechte je uschnout. Vybírat byste si měli vždy dostatečně otevřené šišky, vypadají efektněji. Poté si vezměte ochranné rukavice a šišky vložte do nádoby, v níž jste smíchali vodu s bělidlem, v tomto případě dobře funguje savo. Šišky by měly být zcela potopeny, a proto je zatěžkejte nějakým těžítkem.

Nechte šišky bělit

Šišky průběžně promíchávejte, nechte je v bělícím roztoku ponořené 12 hodin a poté je zkontrolujte. Nedivte se, že se šišky začnou v bělidle zavírat, je to normální, později se opět otevřou.

Pokud budete spokojeni s dosaženým odstínem, šišky z roztoku vyndejte, propláchněte v čisté vodě, rozložte například na staré noviny a nechte je uschnout. Pokud chcete mít šišky světlejší, udělejte nový roztok a postup opakujte. Savo se nedá používat opakovaně, chlor totiž vyprchá a roztok pak přestane bělit.

Nastává fáze sušení

Pokud jste šišky rozložily v teplé místnosti, budou šišky schnout pár dní a můžete pozorovat, jak se budou postupně opět otevírat. Jakmile budou naprosto suché, budou mít na povrchu krásný stříbřitý lesk.

Proces sušení však můžete urychlit, a to pomocí trouby. Umístěte šišky na pečicí plech a nechte je sušit na mírném stupni. Ve chvíli, kdy se rozevřou, měli byste je vyndat z trouby ven. Kdyby se vám připekly, mohly byste mít šišky opět hnědé.

Takto připravené šišky můžete využít ke zdobení vánočního stromečku, ozdobných větví a věnců, velmi vynikají na přírodních svícnech, dárcích i na sváteční tabuli.

Tip na závěr

Vybělené šišky můžete snadno přibarvit i do dalších vámi požadovaných odstínů. Stačí vzít štětec a obarvit je mořidly na dřevo.

Zdroje: www.primanapady.cz, living.iprima.cz, www.pecenevarene.cz