Knotová zálivka je oblíbená zejména v zahraničí a může být mnohdy právě tím správným řešením pro vaše pokojové rostliny. Dříve se využívaly pouze lněné knoty, avšak dnes můžete použít i knoty či pásky z umělých materiálů. Například během dovolené se nebudete muset trápit, zda rostliny jsou přelité nebo vysušené. Zkrátka knotová zálivka se o ně ideálně postará.

Na co se můžete spolehnout

Při používání knotové zálivky si rostlina bere tolik vody, kolik sama potřebuje. Tím nehrozí její přesušení ani přelití. Díky tomu se zlepší její růst a kvetení, jelikož při rovnoměrném přísunu vláhy a živin bude květina mnohem zdravější. Veškerý čas, který věnujete zalévání, můžete tak ušetřit, protože voda do nádob s knotem se dolévá jen jednou za čas.

Jak na knotovou zálivku

Abyste si vyrobili samozavlažovací nádobu, budete potřebovat knot, který může být jak z přírodního, tak ze syntetického materiálu, a zásobník na vodu. Použít můžete třeba zavařovací sklenice, ale i větší plastový kelímek či misku. Pokud zvolíte průhlednou nádobu, může dělat neestetický dojem zelená řasa, která se v nádobách začne tvořit. O kytku se však bát nemusíte, řasa je pro ni zcela neškodná.

Otvorem v květináči protáhněte navlhčený knot. Asi v polovině květináče knot přidržte, zasypte substrátem a zasaďte rostlinu. Při plnění substrátu dbejte na to, aby byl v rovině s okrajem květináče či lehce do kopečka. Srdíčko rostliny nesmí být nikdy pod substrátem.

Volte co nejvzdušnější substrát

Pro knotovou zálivku je vhodné použít takový substrát, který je tvořen alespoň jednou polovinou perlitu. Ideální poměr závisí na různých podmínkách pěstování. Vyzkoušet můžete i směs kokosového vlákna, perlitu a malého množství vermikompostu.

Pravidelně vyměňujte vodu

Jak často vodu budete muset doplňovat, záleží na více faktorech. Jak je zásobník na vodu veliký, při jaké teplotě se pokojovky uchovávají a v jaké fázi se rostliny zrovna nacházejí. V případě kvetení si totiž rostlina bere více vody než obvykle. Doplňování vody do zásobníku se proto může pohybovat v rozmezí až několika týdnů, podle toho, kolik vody v nádobě zbývá. Při výměně vodu pouze nedolévejte. Zbytek vody vylijte, zásobník vypláchněte a dolijte vodu novou. Nikdy však ne přímo z kohoutku, ale buď převařenou, anebo odstátou.

Související články

Zdroje: tropf-blumat.cz, fabviolets.cz, living.iprima.cz