Koule, baňky, figurky skleněné i čokoládové, anebo jednodušší přírodní ozdoby. To všechno jsou možnosti, jak zkrášlit vánoční stromeček. Vyrobte si letos ty nejkrásnější ozdoby vlastníma rukama.

Jak to bylo s vánočním stromkem

Historie zdobeného vánočního stromku není nijak daleká. Do vesnických stavení se rozšířil v podstatě až ve dvacátém století a v našich končinách našel své místo až po první světové válce.

Jeho podoba byla samozřejmě trochu odlišná od té dnešní a ozdoby měly trochu skromnější ráz. Časem se na vánočním stromku objevovaly nejrůznější pochoutky, jako jablkové křížaly, sušené švestky a hrušky, ale i jeřabiny. Postupně se přidávaly slaměné ozdoby a ořechy. Ty se balily do stříbrné fólie, aby stromeček působil honosněji. Brzy se uplatnily i papírové ozdoby, jejichž výroby se zhostily hlavně šikovné dětské ručičky ve školce či škole.

Stromek dnes

Dnes se posunuly vánoční ozdoby od krásných ručně malovaných skleněných k průmyslově vyráběným z méně křehkého materiálu. Často tak v domácnostech nejdeme kombinaci obou. Velké oblibě se ale těší i přírodní ozdoby, přece jen jsou krásné na pohled, jsou odolné a originální.

Pojďte si s námi takovou ozdobu na stromeček vyrobit, podívejte se na video:

Zdroj: Youtube


Ozdobička ve tvaru ptačí budky není nijak složitá. Budete potřebovat šišky, ruličku od toaletního papíru a pár dalších drobností. Nejprve namočte šišku do hrnečku s vodou, aby šupinky změkly a mohli jste s nimi dál pracovat. Bude stačit pár minut a šupinky budou poddajné k ostříhání tak, jak vidíte na videu. Ostříhané šupinky nechte vyschnout a vyrobte si základ budky. Odstřihněte asi šest centimetrů ruličky. Na spodní čtvrtinu trubičky obkreslete korunu a podle kolečka vystřihněte otvor, který má symbolizovat vchod pro ptáčky. Na takto připravený základ budky naneste lepidlo a přilepte pásek juty. Nezapomeňte znovu vystřihnout otvor pro ptáčky.

Základ střechy

Na střechu budete potřebovat kruh o průměru deseti centimetrů. Ideální bude pevnější čtvrtka. Kruh vystříhněte, vyznačte si střed, rozstříhněte po poloměru a složte podle postupu na videu. Pomocí tavicí pistole přilepte střechu k tělu budky a přidělejte na papírovou základnu šupinky šišek tak, aby imitovaly štěpní krytinu. Nejlepší je začít spodní řadou. Nezapomeňte ještě přidělat na špičku střechy očko, abyste své dílo mohli pověsit na vánoční stromek.

Usadit do mechu

Z kartonu vystřihněte zhruba sedmicentimetrové kolečko. Na něj přilepte budku a ve finále holé okraje spodního kola bohatě obložte mechem tak, aby papír neprosvítal. Podobu budky můžete dle chuti a fantazie obměňovat, na spodní základnu kromě mechu tak můžete nalepit nejrůznější zrníčka, stébla slámy nebo semínka.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.denik.cz