Praní prádla je pravidelnou rutinou každé hospodyně a každá s oblibou používá své oblíbené prostředky na praní. Trendem dnešní doby je jistý návrat k přírodě, která je bohužel značně znečištěna. Zkuste proto podpořit životní prostředí kromě jiného tím, že budete prát ekologicky. Bonusem vám bude nejen čisté prádlo, ale pokud jste alergici, ušetříte i své zdraví a peníze. Vyrobte si během chvilky domácí a ekologický prášek na praní.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Chemie je plná nebezpečí

Značná část všech pracích prostředků, které nabízí současný trh, obsahuje velké procento chemických látek, bělicích přísad a alergenů. Není to vhodné nejen pro životní prostředí, ale ani pro vaši pokožku. Tyto látky způsobují například akné, svědění a začervenění, prohlubují ekzémy a mohou být příčinou rýmy, kašle, průjmu i migrény. Proto je mnohem výhodnější prát v takovém pracím prostředku, který bude mnohem více šetrný.

Stačí mýdlo a soda na praní

První ze základních surovin pro výrobu domácího pracího prostředku je soda na praní. Nejenže změkčí vodu, ale zároveň pomůže s odstraňováním skvrn. Druhou ingrediencí je neparfémované přírodní mýdlo, které nezatěžuje přírodu a dobře pění. K výrobě je možné použít i olivové, kokosové, jádrové mýdlo, marseilleské mýdlo i to s jelenem. A pokud chcete mít prádlo příjemně voňavé, lze dodat i pár kapek esenciálního olejíčku.

Postup výroby

Mýdlo můžete nastrouhat na struhadle nebo můžete použít i koupené mýdlové hobliny či vločky. Pokud perete dětské prádlo, které je na praní někdy velmi náročné, protože je plné skvrn, použijte žlučové mýdlo. Následně důkladně smíchejte mýdlové hobliny se sodou na praní. Obvykle se používá poměr 1:10, tedy 100 gramů mýdla na 1 kg prací sody. Uchovávejte v uzavíratelné dóze či sklenici.

Na bílé prádlo přidejte citron

Pokud si chcete vyrobit prostředek speciálně na bílé prádlo, stačí do této směsi přidat trošku kyseliny citronové, anebo můžete přímo do bubnu pračky nalít 100 ml citronové šťávy před praním. Dosáhnete tak bělicího účinku.

Je libo gel?

Jestliže raději perete pomocí gelu, jeho výroba vám zabere také pár minut. Jeho výhodou je, že nezanechává skvrny na tmavém prádle. Nejprve nechte najemno nastrouhané mýdlo rozpustit v 1 l horké vody, následně přidejte 300 g práškové prací sody a směs dolijte zhruba 8 l horké vody. Vzniklý roztok řádně promíchejte a nechte vychladnout. Můžete také dodat pár kapek oblíbeného vonného olejíčku.

Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, www.delamesitosami.cz, www.dumnapadu.cz