K Vánocům se pojí mnoho lidových zvyků, jako například ozdobený vánoční stromek, pečení cukroví, zpívání koled, vystavení jesliček, příprava dárků, a kromě jiného i požívání aromatických směsí, které provoní celou domácnost.

Díky pomalému pražení či hoření bez plamenů vytvářejí voňavý kouř, který navodí tu pravou vánoční atmosféru. Přestože si již namíchané směsi můžete pořídit téměř v každém obchodu, je mnohem lepší vytvořit si svou vlastní, a to z bylinek, které lahodí vašemu nosu. Ručně dělaná purpura má totiž své jedinečné kouzlo.

Některé zvyky a tradice si můžete připomenout na videu zde:

Zdroj: Youtube

Co to je purpura a kde se vzala

Purpura je vlastně aromatická směs koření, voňavých bylinek a často i dřevěných smolných pilin nebo třísek. Původně má pohanský původ a využívala se při magických obřadech národů Keltů, Slovanů a Germánů. Směs bylin se pod vlivem tepla používala k vykuřování a v podstatě se jednalo i o jistý předstupeň aromaterapie. Tato metoda však byla používána i jako účinný dezinfekční prostředek, který měl očistit obydlí a zároveň posílit celkové zdraví a uvolnit psychiku.

Vhodné ingredience

Základem každé purpury by měly být vždy voňavé bylinky a koření, které se pojí s vánočními svátky. Nejčastěji se z bylinek využívá máta, meduňka, majoránka, mateřídouška, šalvěj, levandule, rozmarýn, tymián, dobromysl, květy růží, heřmánek či měsíček. Z koření lze uplatnit například hřebíček, skořici, anýz, jalovec, badyán, muškátový oříšek nebo fenykl. Ve skutečnosti však záleží jen na vás, které vonné ingredience si zvolíte. Díky tomu si provoníte domácnost svou originální směsí.

Jak si domácí purpuru připravit?

Nejprve si přichystejte zvolené sušené bylinky a koření. Není moc vhodné používat kousky sušeného ovoce, protože jsou plné cukru a ve výsledku by se mohly připalovat, a tudíž i zapáchat. Veškeré ingredience řádně rozdrťte nebo rozmixujte a vložte je do těsně uzavíratelné nádoby. Následně přidejte pár kapek oblíbeného éterického oleje. Jedná se o rostlinné silice, které se získávají z různých částí rostlin parní destilací nebo lisováním.

Nejvhodnější jsou samozřejmě olejíčky s vůní, která připomíná Vánoce. Použijte proto olej, který má aroma skořice, borovice, hřebíčku, pomeranče, vanilky či mandlí. Na jednu hrst bylinek byste měli použít tak 20 kapek oleje. Vždy směs pečlivě promíchejte a nechte ji v nádobě alespoň týden nebo dva uzavřenou. Veškeré vůně se krásně propojí.

Jak purpuru použít

Kdysi se purpura házela na pláty rozpálených kamen, které má doma dnes už jen málokdo. Bylinky však můžete použít i na sklokeramické desce nebo na železném plátu běžného sporáku, pokud je rozpálíte na velmi nízký stupeň. Není od věci dát pod bylinky kousek alobalu. Stejně tak můžete bylinky rozvonět v aromatické lampě nebo na radiátoru. Působením tepla se aromatické látky mnohem lépe uvolní do vzduchu.

Zdroje: www.regenerace.cz, www.hobby.magazinplus.cz, www.promaminky.cz