Čím větší a mohutnější slunečník máte, tím větší a silnější kulatinu budete potřebovat. Kulatinu pořídíte na každé pile, kde vám ji ochotně odříznou z kmene stromu, který si vyberete. Pořiďte si tam rovnou i poleno na nožky, to by mělo být z tvrdého dřeva, třeba z buku nebo dubu.

Očistěte povrch kulatiny

Pro výrobu podstavce ke slunečníku si připravte pilku, vrtačku s delším vrtákem, brusku, dlouhou závitovou tyč a vosk na ošetření dřeva. Nejprve je nutné kulatinu perfektně očistit a odstranit i kůru. Pomůže vám tlaková myčka. Následně musíte nechat kulatinu vyschnout a pak bruskou srovnat povrch. Stačí zbrousit dřevo z vrchní strany, aby bylo pěkně hladké. Spodní strana nebude vidět, takže s ní nemusíte ztrácet čas.

Vrtání otvoru na slunečník

Z polena si nařezejte tři stejně vysoké špalíčky a uprostřed provrtejte. Budou sloužit jako nožky, aby se podstavec nedotýkal přímo země. Následně vrtákem provrtejte i kulatinu. Uprostřed udělejte otvor, do kterého nasaďte závitovou tyč, která poslouží k upevnění slunečníku. Dejte pozor, na provrtání silné kulatiny budete potřebovat skutečně silný vrták a dbejte na bezpečnost. Jakmile kulatinu provrtáte a protáhnete závitovou tyč, připevněte ji zespodu maticí a seshora maticí s podložkou. Na závitovou tyč umístěte ještě nahoru matici, kterou pak zajistíte tyč od slunečníku.

Ošetřete stojan voskem

Důležité je, abyste podstavec z kulatiny dobře ošetřili voskem na dřevo. Vezměte vždy trochu na kousek látky a zapravte do dřeva krouživými pohyby. Vosk pěkně zakonzeruje povrch dřeva a krásně ho rozjasní. Na závěr už zbývá přemístit stojan tam, kde bude slunečník stát. Počítejte s tím, že se pronesete, takže ho raději nepřemisťujte sami.

Související články

Zdroje: ceskykutil.cz, balconygardenweb.com