Koncem léta je dožínkový věnec symbolem úrody. Naše babičky si s ním zpravidla zdobily kuchyňské stoly, ale v současné době ho na venkově můžete často vidět spíše pověšený na vchodových dveří do domu či na oknech. K jeho výrobě je možné zužitkovat vše, co najdete ve volné přírodě, a záleží jen na vaší fantazii a zručnosti, jak bude váš věnec vypadat.

Základem by měly být obilné klasy jakéhokoliv druhu, které je možné doplnit barevnými květinami, větvičkami stálezelených dřevin nebo sušenými či čerstvými plody mnoha rostlin. Není totiž nad přírodní materiály, kterých je momentálně všude kolem vás nepřeberné množství.

Dožínky

Prázdninový čas je i významnou dobou zemědělců, kteří mají v tomto období opravdu napilno a sklízejí výsledky své práce. Probíhají žně. Dříve šlo o velmi namáhavou činnost, která se prováděla převážně ručně, dnes ji máme usnadněnou díky moderní mechanice a technologiím. Jakmile jsou odvezeny z polí poslední snopy obilí a vše je úspěšně sklizeno, pořádají se na oslavu tohoto období tzv. dožínkové slavnosti. Základní myšlenkou je poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou.

Z posledních klasů na poli se kdysi pravidelně pletly slaměné věnce, které se zdobily lučním kvítím a byly předávány hospodáři. A tato tradice se na mnoha místech dodržuje až dodnes. Přestože věnec navozuje letní atmosféru, dříve zdobil domácnosti až do Vánoc, kdy se rozdělal a jeho obilná zrna se přidávala k obilí, které bylo určeno k výsevu do další pěstitelské sezóny. Šlo o jistou úctu k přírodě a o požehnání další úrodě.

Výroba tradičního slaměného věnce

Nejprve si vytvořte slaměný korpus, který je základem. Připravte si dostatečné množství dlouhých slaměných stébel, které si můžete nasbírat na již posekaném obilném poli, bývá jich tam dostatek. Poskládejte je k sobě v takovém množství podle toho, jak velký věnec chcete mít.

Spojte je omotáním drátku či provázku tak, aby z něho netrčely žádné přebytečné konce stébel. Provázek důkladně utahujte, aby věnec držel svůj tvar. Nakonec jej spojte do kruhu a základ máte hotov. Pokud si chcete usnadnit práci, je možné si hotový korpus pořídit v květinářstvích či hobby marketech.

A jde se dekorovat

Ve chvíli, kdy máte připraven korpus, můžete k němu připevňovat přiložené přírodní materiály, které jste si nasbírali. Možné je použít všechny druhy obilných klasů, které si nejprve zastřihněte nůžkami na požadovanou délku.

Kromě obilných klasů využijte ke zdobení dožínkových věnců i nejrůznější luční květy a bylinky. Velice efektní jsou růžové kohoutky, sušená levandule, sněhobílé kopretiny či heřmánek s výraznými žlutými středy. Skvěle vypadají i různé druhy rozkvetlých jetelů, statice či zlatobýl. A v žádném případě se nebraňte ani dekoraci plody. Třeba česnek, cibule či makovice dodají věncům na originalitě.

A klidně využijte i různobarevných stuh, nabarvených lýk a provázků. Na závěr nezapomeňte udělat poutko na zavěšení a nezbývá než věnec usadit na požadované místo. Uvidíte, že budete inspirovat i sousedy, na jejichž domě se dožínkový věnec jistě objeví zanedlouho také.

Zdroje: www.jaktak.cz, www.primanapady.cz, www.living.iprima.cz