Zdroje: www.jakcistit.cz, www.youtube.com

Okna umyjete i kosmetickými přípravky

Víte, co je také skvělý prostředek na mytí oken a zrcadel? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Čím se ještě myjí okna?

Ano, také šamponem se dají mýt okna, ale i další triky a zlepšováky jsou populární. Někteří například nedají dopustit na obyčejnou švédskou utěrku, respektive tu z mikrovlákna. Pokud si v obchodě koupíte několik utěrek naráz často je mezi nimi několik s jemnými očky, připomínající froté, ale i jedna hladká utěrka. Právě tato je ideální na mytí skla. Pamatujte, že tyto utěrky se používají vlhké, ale vyždímané tak, jak nejvíce je to možné. Napřed okno umyjte vlhkou utěrkou a druhou hladší určenou na okna jen setřete zbytky vody a doleštěte.

Výbornou pomůckou je také stěrka, ale se vším je třeba naučit se zacházet. Dosušení jelenicí nebo novinami bývá nutností.

Co přidat do vody na mytí oken

Oblíbeným prostředkem na mytí oken je octová voda. Ocet, stejně jako mycí prostředek, pomáhá rozpouštět nečistoty na skle, ale zároveň nepění, což je v případě skleněných ploch naopak výhoda. A jaký je správný poměr? Do 5 litrů vody přidejte 1 dl octa.

Na velmi znečištěná okna se doporučuje použít čpavek. Zapáchající látka patří k opravdu výkonnými čističům. Přípravky se čpavkem jsou skvělé i na čištění velmi mastných a odolných usazenin v koupelně či kuchyni.

Do 5 litrů horké vody přidejte 10 lžic čpavku a lžičku jaru. Tento silně čisticí roztok je vhodné použít například v kuřáckých prostorách. Výjimečně dobře odmašťuje a hodí se nejen na sklo, ale i rámy a další plochy.

Kdy mýt okna v zimě

Mytí oken v zimě je nejvhodnější v období, kdy venku panuje mírné počasí a teploty jsou nad bodem mrazu. Mytí v tomto období vám umožní odstranit nečistoty, led a námrazu z povrchu oken, což může zlepšit průhlednost a prosvětlit vstup do domu. Čistá okna také pomáhají udržovat teplo uvnitř a snižují náklady na vytápění. Před mytím oken v zimě se ujistěte, že okna nejsou zamrzlá, protože klasický mycí prostředek by mohl zmrznout na skle a ztížit či znemožnit čištění.

Proti orosení sůl

Také zmrzlá okna lze mýt. Jestliže byste nemohli počkat na lepší podmínky, použijte teplou vodu s hrstí soli a lžičkou saponátu. Tímto přípravkem lze taková okna nejen umýt, ale také napomůže proti orosení i následnému zámrazu.

Související články