Vždy je lepší být o krok napřed, a proto není od věci myslet i na úpravu hrobu po letní sezóně. Aby byl rodinný hrob na Dušičky v plném lesku je potřeba zlikvidovat odkvetlé rostliny a nahradit je podzimní výsadbou. Měli byste myslet i na kultivaci cestičky v okolí hrobu, a také na čistotu náhrobku. Zde záleží na materiálu, z něhož je zhotoven, protože každá surovina vyžaduje jinou péči.

Památka zesnulých neboli Dušičky

Tento svátek připadá v kalendáři na den 2. listopadu a slaví se zhruba už od 10. století. Křesťané chodí v těchto dnech s ozdobnými květinami a věnci navštívit své zesnulé k rodinným hrobům. Pravidelně rozsvěcují svíčku, která je symbolem víry ve věčný život, který nikdy nekončí.

Pietní místo si zaslouží důstojnost

V každém případě se vybavte potřebným nářadím jako je motyčka, hrabičky, nůž a lopatka se smetákem. Záleží vždy na tom, do čeho všeho se chcete pustit. Pokud máte hrob se zeminou, nejprve odstraňte veškeré zbytky letniček a trvalek. Ponechte jen rostliny, kterým nevadí zima a mráz.

Půdu důkladně zkypřete, zbavte plevele a případně doplňte o nový substrát. Pak se můžete pustit do výsadby macešek, chryzantém, vřesu či oblíbených voskovek. Nezapomeňte je ihned po výsadbě zalít. Stejně tak se postarejte o nevzhledně zarostlý chodník okolo hrobu a zbavte ho plevele, popřípadě jej můžete vysypat dekorativními kameny či zajímavým mulčem. A jak na náhrobek? Každý si žádá své.

Terrazzo náhrobek

Jedná se o materiál zhotovený ze směsi cementu a drobného štěrku, který je sbroušený do hladkého až lesklého povrchu. S oblibou se používal především v 60. až 80. letech minulého století. Terrazzo náhrobek můžeme čistit mechanicky, tedy například kartáčem a současně použít i dostupné saponáty. Je značně odolný kyselinám i zásadám, takže se nemusíte obávat žádného čistícího prostředku.

Žulový náhrobek

Žula je také poměrně často používaným materiálem. Má totiž hned dvě výhody. Je velmi odolná a snadno se udržuje. Vystačíte si s kartáčem s hrubšími štětinami a saponátovou vodou. A víte, co zabírá na čištění odolných skvrn? V případě žuly je to obyčejný ocet, který rozpouští minerální usazeniny.

Mramorový náhrobek

Velice oblíbený je i honosný mramor. Je na pohled nádherný, jen buďte u jeho čištění opatrní. Nikdy nepoužívejte žádné octové či kyselinové prostředky, které by mohly povrch naleptat. Naprosto vám postačí teplá voda se saponátem a houbička nebo jemný kartáč a suchý hadr na doleštění. Mramorový náhrobek můžeme čistit i tekutými bezfosfátovými písky na nádobí.

Pískovcový náhrobek

Porézní pískovec bude potřebovat poněkud více péče, protože snadno nasává veškeré nečistoty z okolí. Také si na něm lebedí mnohé druhy lišejníků a sám materiál se často drolí. V tomto případě je nejlepší použít k čištění náhrobku rýžový kartáč, kterým ho jemně nasucho zbavte povrchových nánosů špíny. Poté pískovec opatrně opláchněte čistou vodou, která může obsahovat i šetrný bezfosfátový prostředek. Na závěr postříkejte náhrobek ochranným dezinfekčním prostředkem proti růstu mechů, plísní a hub.

Zdroje: www.jaktak.cz, www.zahradnickakucharka.cz, www.hobby.instory.cz