Zdroje: www.plyn.cz, www.e15.cz

Víte, co je ekvitermní regulace vytápění?

Podívejte se na toto video, kde autor z kanálu „Majitel domu“ popisuje nejen, co je ekvitermní regulace, ale také proč mít termostat a čidla teploty. Vysvětluje, proč jsou důležité a jak fungují:

Zdroj: Youtube

Jak ušetřit na topení plynem

Jak ušetřit a nač pamatovat při topení plynovým kotlem, je velké téma. Ochladilo se, topení už není otázkou otužilosti, ale nutnosti. I v případě, že máte topení vybavené pokojovým termostatem s čidlem, se podívejte na video, ke se můžete dozvědět mnoho detailů ohledně nastavení termostatu, což většina uživatelů neví, anebo se bojí příliš do nastavení zasahovat.

Termostaty a regulátory se samozřejmě mohou podle značky velmi lišit, proto se podívejte na manuál k vašemu zařízení, ale porovnejte si informace s těmi z videa, kde autor názorně ukazuje jak a vysvětluje také, proč nastavuje regulátor.

Nechejte topení zkontrolovat profesionály

Nechcete-li nastavovat sami, zavolejte si na pomoc profesionála, a nejen na regulaci, ale také na seřízení, případně odvzdušnění topného systému. Odvzdušnění zopakujte vždy po třech měsících. Při nastavení si musíte být vědomi nejen časových period, pro které budete nastavovat teplotu vytápění, ale také jakou teplotu považujete za vhodnou.

Běžně se uvádí, že snížení o jeden jediný stupeň Celsia se může promítnou do spotřeby plynu za rok úsporou pěti až deseti procent plynu, což je samozřejmě velmi důležité.

Nevyvětrejte ušetřené peníze

Naučte se správně větrat. Za účinnější a šetrnější ke spotřebě plynu se doručuje intenzivní a krátké vyvětrání. Nezapomeňte před větráním snížit teplotu na termostatu, abyste nespustili intenzivní vytápění. Pozvolné srovnání teplot je ekonomičtější, ale závisí to také na konkrétním kotli. Proto se skutečně dobře informujte o tom, jak funguje vaše zařízení.

Jak funguje váš plynový kotel?

To stejné platí také pro udržování teplot či pouze temperování místností. V některých případech je udržování velmi nízké teploty během doby, kdy nejsme doma, vlastně energeticky náročnější. Kotel totiž musí začít intenzivně vytápět v okamžiku návratu do bytu či doby na kterou je temperování nastaveno. Temperování s rychlou změnou teploty může být naopak mnohem dražší než udržování běžné provozní teploty.

Babičkovské tipy

I když jde o babičkovská doporučení a fígly, rozhodně nehažte za hlavu ani opatření jako jsou těžké závěsy ve vstupních dveřích a silné koberce na podlaze.

Související články