Automatická pračka je samozřejmou a nedílnou součástí každé domácnosti, některé rodiny dokonce vlastní i dvě a sušičku k tomu. Není nic jednoduššího než vzít špinavé prádlo, vhodit ho do bubnu pračky a spustit program. Ovšem i zde se dá postupovat ekonomicky a s rozmyslem. Ceny za energie stále vzrůstají, tak zkuste najít způsob, jak můžete ušetřit i při praní prádla. Pračka je zařízení, které spotřebovává dost velké množství energie.

Zjistěte si více informací o své pračce

Vždy byste měli prát v souladu s vaší pračkou, proto respektujte manuál. Je dobré vědět, jaký má pračka štítek nebo kolik pojme prádla. Jestli chcete ušetřit, pračku nikdy nepřeplňujte, ani nepouštějte poloprázdnou. Pokud si náplní nejste jisti, udělejte si před spuštěním jednoduchý test. Pokud se vám mezi naplněnou pračku a buben vejde dlaň na výšku, je to tak akorát a můžete se pustit do praní.

Co udělat před praním

Vždy si nejprve zkontrolujte, zda máte dostatek prádla. Pokud ne, perte na úsporný program. Jakmile není prádlo moc špinavé, nastavte praní v nejnižší teplotě. Ušetříte tak až 80% energie, a to není málo! Dokonce budete ekologičtí, protože se do ovzduší díky tomu dostane až patnáctkrát méně emisí skleníkových plynů.

Volba správného programu

I na středně zašpiněné prádlo můžete dát přednost vždy kratšímu programu. Zcela jistě stačí i poloviční dávka prášku, než uvádějí častokrát výrobci. Ve výsledku se prádlo i špatně vymáchá. V každém ohledu dejte přednost přírodním pracím prostředkům a nešpiňte zbytečně spodní vody chemií.

Perte ve výhodnější dobu

Využijte k praní dobu nízkého tarifu, kdy za energii zaplatíte méně. Přestože se to nezdá, můžete za celý rok ušetřit poměrně dost peněz. Každá domácnost mít nízký tarif nemusí. K jeho získání je nutné plnit některé podmínky, mezi něž například patří používání energeticky náročného spotřebiče. Jedná se o přímotopy, tepelná čerpadla, akumulační kamna nebo bojler.

Nízký tarif funguje tak, že se spouští v době, kdy nedochází k velkému odběru energie. Jen u každého dodavatele jsou podmínky různé. Jestliže jste majiteli některého ze zmíněných spotřebičů, o nízký tarif si zcela určitě požádejte. Váš dodavatel vám sdělí, jakou sazbu nabízí, ta levnější se bude spouštět v určitých hodinách.

Termíny spouštění nízkého tarifu si zapamatujte

Většinou se tento tarif spouští během noci a v polední hodiny. O víkendu bývají časy jinak, tak si na to dejte pozor. Z převážné většiny je to odpoledne a noc. Jakmile vám kontaktní osoba sdělí časy nízkých tarifů, raději si je zapište a dejte si je někam na oči, než si je zažijete. V době těchto nízkých tarifů využívejte i další spotřebiče, jako například myčku nádobí či sušičku.

Související články

Zdroje: www.nazeleno.cz, www.kupi.cz, www.radyprovsechny.cz