Vzhledem ke stoupajícím cenám energií se většina z nás snaží ušetřit všude, kde se dá. A ačkoliv používáme rychlovarnou konvici právě z úsporných důvodů, mnozí z nás si neuvědomují, že se pravidelně dopouštějí chyb, které spotřebu energie ve výsledku bohužel značně zvyšují.

Které chyby se při používání rychlovarné konvice vyhnout? Více se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Ohřev vody je každodenní rutinou

Ohřívání vody patří k jedné z nejčastějších činností v domácnosti. Horkou vodu potřebujeme k přípravě teplých nápojů a k vaření mnoha pokrmů. Někdo vodu ohřívá v rychlovarné konvici, aby se vyhnul dlouhému čekání, druhý zas v hrnci na sporáku. Ovšem v tuto chvíli neohříváte jen vodu, ale i okolní vzduch a samotný hrnec.

Použití rychlovarné konvice je výhodné

Rychlovarná konvice je kuchyňský spotřebič, který představuje nejen úsporu času, ale také peněz. Je totiž podstatně efektivnější než sporák, a to jak ve spotřebě elektřiny, tak i v samotném ohřevu vody. Pokud chcete ušetřit, předehřívejte si v konvici vodu i na vaření potravin. Stačí ji pak jen přelít do hrnce.

Jak rychlovarnou konvici správně použít

Problém je v tom, že při vaření ve varné konvici většina z nás neohřívá správné množství vody. Není vždy nutné ohřívat plnou konev, odměřte si jen opravdu potřebné množství. Pokud v rychlovarné konvici uvaříte 1,5 litru vody, ale použijete jen čtvrtlitr, spotřebujete čtyřikrát více elektřiny, než je potřeba. Ať už dáváte hřát vodu do varné konvice, anebo vaříte těstoviny, použijte vždy odpovídající množství vody.

Vodní kámen v konvici vás stojí majlant

Dalším krokem, kterým při používání rychlovarné konvice ušetříte, je její pravidelná údržba. V konvici se pří běžném používání totiž často usazuje vodní kámen. Kromě toho, že tyto usazeniny nepůsobí esteticky a v čaji nikomu nechutnají, hlavní problém je, že rapidně snižují účinnost ohřevu. Konvice je pak mnohem déle v provozu, a tudíž spotřebuje i více energie.

Silná usazenina vodního kamene prodlouží dobu ohřevu půl litru vody až o 9 sekund a při klasické spotřebě konvice 2 kWh je každé vaření v konvici s usazeným vodním kamenem přibližně stejné jako půlhodinové svícení 11 W úsporné žárovky.

Vodní kámen z konvice odstraní ocet, sůl s citronem nebo soda

Nalijte do konvice ocet smíchaný s vodou v poměru 1:1, nechte přejít varem a nechte působit po dobu několika minut. Poté opláchněte konvici čistou vodou. Další možností jsou sůl a citronová šťáva. Nalijte do konvice vodu, přidejte sůl a citronovou šťávu a nechte povařit. Poté konvici opláchněte čistou vodou.

Smíchejte sodu bikarbonu s vodou, aby vznikla pasta. Naneste pastu na vnitřní povrchv konvice a nechte působit několik hodin. Poté opláchněte konvici čistou vodou. Existují i komerční čističe vodního kamene určené pro použití ve varných konvicích. Postupujte vždy podle pokynů na obalu.

Využívejte nabízené funkce

V současné době je na trhu mnoho varných konvic, které umožňují ohřát vodu nejen na bod varu, ale i na nižší a konkrétní teploty. Zpravidla bývá na výběr 40 °C, 60 °C, 80°C. Pokud tedy nepotřebujete opravdu vroucí vodu, nabízené funkce varné konvice plně využívejte.

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.penize.cz, www.emimino.cz