Topná sezóna už je v plném proudu a vám dělá starost účet za vytápění? Zateplit dům, vyměnit okna či pořídit nový kotel už nestihnete, ale náklady na teplo přesto dokážete držet v rozumných mezích. Dejte si pozor na tyto chyby při vytápění a podaří se vám uspořit.

Topíte až příliš

Optimální teplota je pro každého jiná, přetopená domácnost však neprospěje ani vašemu organismu, ani peněžence. Mít doma vytopeno na vyšší teploty je značně nehospodárné, každý stupeň navíc znamená vyšší spotřebu energie a tím i vyšší výdaje. Zvýšíte-li například teplotu v interiéru o pouhý jeden stupeň, zvedne se spotřeba energie až o šest procent. Než otočíte kohoutkem topného tělesa, zkuste se nejdříve trochu více ustrojit, vzít si teplejší mikinu, svetr či ponožky. Možná vám je větší zima jen proto, že jste se právě probudili, máte prázdný žaludek nebo jste jen dlouho seděli a nehýbali se. Teplota v místnosti je přitom pořád stejná. Pořiďte si do každého pokoje teploměr a pohled na něj vás ujistí, že teplota je v pořádku a není třeba přitápět. Pro obývací pokoj je optimální teplota 20 až 21 °C, v ložnici můžete mít bez problémů méně (kolem 17 - 18 °C), v koupelně si klidně přitopte až na 23 °C. Takové teploty jsou zcela dostačující, přitom ve většině českých domácností naměříte průměrně od dva tři stupně více, běžně si vytápíme na 24 °C.

Nevěnujete péči radiátorům

Spousta našich drobných nešvarů a nesprávných návyků brání topnému tělesu pracovat efektivně a teplo se zbytečně ztrácí či pohlcuje. Stůl nebo skříň postavená před radiátor je holý nesmysl, teplo se pořádně nedostane do volného prostoru a bezúčelně se zahřívá pouze nábytek. Stejně tak dlouhé záclony či závěsy zakrývající topidla brání teplu dostat se dál do místnosti. Na sušení prádla používejte sušák a nezakrývejte s ním radiátory. Výkon zlepšíte i pravidelným úklidem a údržbou, tedy utíráním prachu z povrchu a odvzdušňováním radiátorů. Na neizolovanou zeď za radiátorem nalepte speciální fólii, která odráží teplo do místnosti.

Větráte nehospodárně

Ve snaze ušetřit za energie se v některých domácnostech větrá minimálně, aby teplo neunikalo. Pro zdravé mikroklima uvnitř domu je však větrání zásadní. V nevětraných místnostech je vyšší hladina oxidu uhličitého, která způsobuje únavu a ospalost, větší vlhkost zase nahrává vzniku plísní. Rychlé a intenzivní větrání je optimální i v zimních měsících, vzduch se vymění a nevychladnou stěny ani vybavení bytu. Naopak pootevřená ventilace a dlouhodobý pozvolný únik tepla je nevhodný. Pozornost věnujte i udržení ideální relativní vlhkosti, doporučuje se rozmezí mezi 40 až 60 %. Příliš suchý vzduch neprospívá zdraví a zároveň vás nutí pro dosažení stejného pocitu tepla vytápět na vyšší teplotu (až 2 až 3 stupně navíc).

Teplo utíká ven

Zkontrolujte okolí oken a dveří a přesvědčte se, že dostatečně těsní a teplo neuniká ven. V případě, že znatelně cítíte, jak od rámů táhne, zkuste je vhodně utěsnit. Využijte různé těsnící lišty, pěnová či gumová těsnění nebo textilní zábrany v podobě nejrůznějších polštářů, hraček či zvířat. Samozřejmostí je zavírání dveří mezi místnostmi s rozdílnou teplotou.

Topíte stále stejně

Správně nastavte termostat a regulujte teplotu v bytě podle denní doby a aktuálního provozu. Díky tomu optimalizujete využití tepla a energie, tím pádem snížíte náklady na vytápění. Uspořit výdaje za energie nepomůže vypínání topení při odchodu do práce nebo odjezdu na víkend. Po návratu musíte podchlazený byt intenzivně vytápět a v součtu tak protopíte víc. V době vaší nepřítomnosti vytápějte obytné místnosti alespoň na 16 °C.