Sklizeň cibule

Pravý čas sklizně cibule poznáte snadno. Více než polovina rostlin je polehlá, nať zežloutne a začne usychat. Vytažená cibule má zlatohnědou slupku. Jakmile plody vykopete ze země, neoklepávejte je, ani z nich neseškrabujte hlínu. Mohli byste je poškodit. Jsou pak náchylné k hnití. Počkejte, až hlína sama odpadne. Nať také neodřezávejte a počkejte, až sama seschne. Poté je nutné cibuli důkladně usušit. Pokud neprší, nechte sklizenou cibuli vyschnout několik dnů rozloženou přímo na záhonu. V opačném případě ji raději ukliďte pod střechu do dobře větrané místnosti. Jednotlivé kousky rozložte na dno obrácených plastových bedýnek s děravým dnem.

Cibule k uskladnění

Pokud jste koupili velké množství usušené cibule nebo jste úrodu nechali takto 3 až 4 týdny odpočívat, je čas ji správně uskladnit, aby vydržela až do příští sezóny. Suknice by měly na dotek šustit a hlína by měla jít lehce odstranit. Jakmile je na plodu i malý náznak poškození, dejte ho bokem a co nejdříve ho spotřebujte. Skladujte pouze tvrdé plody s pevnou slupkou. Cibule by měla vypadat lehčí, než jaká ve skutečnosti je.

Místo k uskladnění

Cibule ocení chladné, suché, tmavé a dobře větrané místo. Vyhovuje jí sklep nebo spíž. Ideální teplota pro skladování je okolo 4-10 °C. Podmínkou je, že by neměla klesnout na bod mrazu. Plody by mohly omrznout. Cibule lehce absorbuje vodu. Vysoká vzdušná vlhkost přispívá ke vzniku hniloby a plísní. Proto ji udržujte v rozmezí 65-70 %. Cibule můžete uložit do plastových přepravek, zavěsit je do sítěk do prostoru nebo jednotlivé kousky svázat do copů. Naše babičky, které žily v panelácích, skladovaly také cibule ve starých vypraných ponožkách nebo punčochách. Vložily jeden plod, udělaly uzel a pokračovaly do konce prádla. Před vařením stačilo ustřihnout potřebný počet cibulí.

Související články

Svažte cibuli

Pokud máte prostornou spižírnu, můžete si ji ozdobit svazky cibule. Copy pleťte tak, jak se tvoří věnečky z lučního kvítí nebo dívčí francouzský cop. Aby cibule držely na svém místě a nať se netrhala, můžete ji po překřížení svázat ještě provázkem.

Cibule a lednice

Cibule do lednice rozhodně nepatří. I když je v ní chlad a tma, díky vysoké vlhkosti by mohly plody lehce zplesnivět. „Uskladnění v lednici a v igelitovém sáčku je to nejhorší, co pro cibuli můžete udělat," upozorňuje Leona Franc z Vital Czech Všestary. Také cibuli skladujte daleko od brambor. Obě potraviny by se začaly rychle kazit.

Zdroj: www.hobby.blesk.cz, www.zahradkarem.cz, www.prozeny.cz, www.skladnicka.cz