Zdroje: www.wikihow.cz, bydlenisnu.cz

Když dřez odtéká pomalu

Tak a teď ruku na srdce. Co všechno skončí v odpadu vašeho dřezu? Také ucpaný odpad je typickým znakem toho, že právě skončily hlavní svátky celého roku. Už před Vánocemi, pak během nich a opět na Silvestra máme všichni příležitost spláchnout do odpadu nejen zbytky, ale také spoustu mastného. Tato mastnota a pevné částečky jídla pak ulpívají v místech kde mastné chladne a začne se tvořit zátka z nečistot.

Trik na preventivní zprůchodnění odtoku dřezu

Při každém úklidu si však stačí vzpomenout na jednoduchý trik, který vám pomůže preventivně odtok pročistit. Jak na to? Je to velmi prosté a skoro nic to nestojí. Navíc pokud si zvyknete na preventivní propláchnutí odpadu, určitě nemusíte používat ani tolik saponátu. Ucpání odpadu je často otázkou měsíců a týdnů, nicméně právě po svátcích se určitě hodí odtok propláchnout.

V tomto videu se podívejte, jak preventivně pročistit odpad nebo zakročit, když sice odpad odtéká, ale velmi pomalu. Stačí jen saponát a horká voda:

Zdroj: Youtube

Jak pročistit odpad dřezu

Klasickým nástrojem, který má stále své místo v kuchyni i koupelně, je zvon. Zvony na zprůchodnění odpadu mají různé tvary a podle nich se hodí pro dřez či umyvadlo, případně toaletu.

Oblíbenými prostředky jsou také soda s octem, které společně reagují silně šumivě. Odstraňují mastnotu a také pevné částečky špíny. Pokud nemáte sodu, kterou byste nasypali do odpadu, můžete použít také kypřicí prášek. Místo octa zafunguje stejně citonová šťáva nebo kyselina citronová.

Pokud problém přetrvává a nechcete jít na nákup chemikálií, které špínu v odpadu likvidují, můžete se také vydat cestou biologických enzymatických prostředků, které neohrožují přírodu. Jejich působení je ideální přes noc, protože prostředek působí až 8 hodin.

Čím se nejčastěji ucpe dřez


Nejčastějším způsobem, jakým se ucpává dřez, je hromadění potravinových zbytků a mastnoty. Když myjeme nádobí nebo oplachujeme nádobí s mastnými zbytky, tuky a oleje mohou se usadit v potrubí a postupně se ztvrdnout, což vede ke vzniku zátky. Stejně tak nevhodné likvidování potravinových zbytků do dřezu, jako jsou kávové zbytky, obaly od potravin nebo větší kousky jídla, může přispět k ucpání potrubí. Kromě toho mohou dojít také k ucpání dřezu cizími předměty, jako jsou plastové sponky, cizí tělesa nebo vlasové zátky, které se dostanou do odpadního potrubí a způsobí blokádu. Je důležité vyvarovat se těmto nevhodným praktikám a pravidelně používat sifonovou vložku nebo síto, které zachytí větší částice a zabrání jim ve vstupu do potrubí.

Související články