Jestliže větráte peřiny venku při teplotě 22 - 26 °C nebo při vlhkosti 70 - 80 %, pak vytváříte ideální podmínky pro život roztočů. Ti vás mohou nemile trápit, jelikož představují významný alergen. Avšak na podzim se takového větrání peřin bát nemusíte. Venku už není takové horko a vlhkost pod 50 % působí na roztoče negativně.

Větrání na správném místě

Větrání na sluníčku peřinám rozhodně neprospívá. Tuk v peří totiž snadno žlukne a peřiny mnohdy začnou zapáchat tak, že budou nepoužitelné. Větrejte proto peřiny vždy ve stínu a ideálně v průvanu. Nejvhodnější počasí je okolo nuly, kdy mírně fouká. V takovém případě je vlhkost vzduchu minimální, a vy tak můžete mít jistotu, že se případných škůdců zbavíte.

Pozor na větrání peřin pod stromem

Může se stát, že dojde k znečištění peřin od ptáků. V takovém případě nechte špínu dobře zaschnout a poté ji důkladně vykartáčujte. Podložte čistým hadříkem, navlhčete slabým roztokem octa a kartáčkem proklepejte do podložky. Na závěr propláchněte peřinu vodou nebo ji přímo vyperte.

Vyvětrejte celou ložnici

Během noci každý člověk vypotí půl litru tekutin, aniž byste si toho všimli. Proto je důležité ráno vyvětrat celou ložnici i peřiny. Zbavíte se tak přebytečné vlhkosti, která se v pokoji přes noc nashromáždila. Někdy však stačí peřiny pouze naklepat a ustlat postel. Jedná se hlavně o ty případy, kdy nejsou na větrání vhodné venkovní podmínky.

Přikrývky pravidelně perte

Ideálně měňte povlečení jednou za 14 dní. Přikrývky a polštáře pak perte alespoň dvakrát do roka. Dbejte však pokynů výrobce, jelikož každý druh lůžkoviny potřebuje jinou péči. V případě péřových dek je dobré obrátit se přímo na čistírnu. Sušení lůžkovin je nejvhodnější v sušičce, protože vám z nich vytáhne další prach, případně i zvířecí chlupy, pokud vlastníte domácího mazlíčka.

Nemáte lůžkoviny už moc staré?

Mnozí si mohou myslet, že vám přikrývky a polštáře vydrží do konce života. To však není pravda, jelikož se jejich používáním opotřebovávají. Měli byste je měnit po 5 až 10 letech, v závislosti na dalších faktorech. Z mohutného polštáře se stal plochý, nadměrně se potíte či kdysi bílý polštář je nyní nažloutlý.

Zdroje: Kniha 5555 Rad, petrsmolka.cz, m.magazinplus.cz