Nemilosrdnou realitou je, že i ty nejbělejší spáry se časem zanesou nečistotami, mýdlovými nánosy, mastnotou a díky neustálé vlhkosti mnohdy i plísněmi. Postupně mění svůj vzhled, šednou a nakonec žloutnou. Kromě drhnutí vany a sprchového koutu byste proto sem tam neměli zapomenout ani na pravidelné čištění spár mezi obklady.

Pryč s prachem a mastnotou

Než přejdete k samotnému čištění spár, nejprve z dlažby odstraňte veškerý nános prachu a mastnoty. Jednoduše je setřete švédskou utěrkou a octovou vodou.

Čištění spár po etapách

Po důkladném umytí dlažby a obkladů nastává ten správný čas pro čištění zašlých spár. A protože je časově náročné, rozdělte si koupelnu vždy na několik sektorů a spáry čistěte po částech.

Jedlá soda opět nejlepší

Jedním z nejlepších způsobů, které můžete zvolit na čištění spár, je odstranění špíny pomocí jedlé sody. Stačí, když smícháte půl sklenice jedlé sody, třetinu sklenice citronové šťávy a čtvrtinu 9 % octa. Nalije do plastového kbelíku sedm sklenic teplé vody a přidejte smíchané přísady. Otevřete dveře a okna, vezměte si rukavice a můžete jít na to. Připravený roztok na spáry nanášejte houbičkou, hadříkem či nastříkejte rozprašovačem. Poté nechte tak 15 minut působit. Čištění vám půjde rychleji od ruky, když použijete starý zubní kartáček, ten je totiž na spáry úplně nejlepší!

Pasta z octa a sody

Ocet se postará o odstranění vodního kamene a jedlá soda pomůže navrátit spárám zářivou čistotu. Stačí si z těchto dvou surovin vytvořit pastu a nanést ji na spáry. Nechte chvíli působit a následně se pusťte do drhnutí. Dejte však pozor, tento recept není vhodný pro použití na spáry na bázi spárovací hmoty s vápnem.

Bělidlo na prádlo

Tato metoda je pouze na bílé spáry. Na jejich důkladné vyčištění a navrácení bělosti můžete použít obyčejné bělidlo na prádlo. Účinnou směs vytvoříte smícháním zhruba čtvrtiny hrnku bělidla, které doplníte jedlou sodou. Stačí už přidat jen trochu vody a výslednou pastu nanést na spáry. Opět nechte chvíli působit a pak můžete drhnout.

Jádrové mýdlo

Ověřený zázrak, který musíte mít. Na zubní kartáček, naneste jádrové mýdlo, spáry pořádně vydrhněte a vlhkým hadrem nakonec špinavou pěnu setřete. Je to dřina, ale zabírá to.

Parafínová svíčka

Čistě bílé spáry v koupelně vám pomůže zachovat parafínová svíčka. Tupým koncem začnete přejíždět mezi kachličkami. Pokračujte systematicky, aby se vosk dostal do všech spár. Vosk pomůže s jejich impregnací a voda po něm jednoduše sklouzne ihned pryč. Co je na této metodě nejlepší? Vosk pomůže odpuzovat vodu z povrchu spár, které zůstanou po dlouhou dobu čisté. Je dobré tuto metodu po čase zopakovat, aby se opět ve spárách vytvořila vrstvička vosku, který slouží jako odpuzovač vlhkosti. Tím zároveň docílíte toho, že spáry mezi kachličkami nebudou plesnivět.

Čištění amoniakem

Vezměte dvě lžíce čpavku a přidejte je do 2 litrů vody. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem a nastříkejte ji na všechny problémové oblasti.

Parní čističe

Hygienické čistoty ve spárách dosáhnete i s použitím obyčejné vody. Potřebovat k tomu budete parní čistič. Funguje na principu horké vodní páry, která je aplikována pod velkým tlakem. Díky tomu si poradí s odstraněním nečistot a slouží zároveň jako dezinfekce. Vzhledem k tomu, že jde v zásadě pouze o horkou vodní páru, je takové čištění zdravotně nezávadné a zároveň velmi efektivní.

Zdroje: www.homeincube.cz, www.homemaster.desigusxpro.com, www.rady-kutilum.com