Na zašlé a zaprané utěrky není moc radostný pohled, ale zbavovat se jich nemusíte. Pokud chcete, aby byly stále krásné a nemuseli jste se za ně stydět, stačí se o ně správně postarat. Zkuste to s ingrediencemi, na které nedaly dopustit už naše babičky. Uvidíte, že vám i s starší utěrky budou v kuchyni ještě dlouho dělat potřebnou službu. Možná budete překvapeni, ale na utěrky platí i olej, který na sebe naváže veškeré nepotřebné nečistoty.

Jak nejlépe vyprat a vybělit utěrky, se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Udělejte ze starých utěrek „nové“

Ať chcete nebo ne, po jisté době používání ulpívají na utěrkách mnohé nečistoty a stopy po vaření. Bohužel ne vždy při vyprání všechny zmizí a utěrky vypadají zašlé. Místo bílé utěrky se zpravidla jedná o šedomodrý nevzhledný kus látky, někdy i s odstíny vařeného jídla. Ovšem sněhobílý nádech se jim dá vrátit a nebudete k tomu potřebovat žádné drahé moderní vymoženosti. Zkuste to tak, jak to dělaly už naše babičky, které neměly ani pračky.

Špinavé utěrky perte začerstva

Utěrky se snažte udržovat v co největší čistotě, přece jenom se týkají kuchyně, vaření a jídla. Zpravidla se utěrky používají nejen na utírání nádobí, ale běžně i k utírání rukou a pracovních ploch, někdy i jako ochrana namísto chňapky. Velmi snadno se tudíž zašpiní. Jakmile k tomu dojde, ješte týž den utěrku alespoň namočte do teplé vody, aby se skvrny nezažraly.

Trik našich babiček od Ládi Hrušky

Pokud chcete mít staré utěrky zase jako z alabastru, namočte je do roztoku ze surovin, které veškerou špínu snadno uvolní. Do lavoru s teplou vodou přidejte nejprve větší odměrku klasického pracího prášku a přidejte 2 polévkové lžíce jedlé sody, která nejenže bělí, ale také dezinfikuje a uvolňuje mastnotu. Následně ještě přidejte 2 polévkové lžíce klasického octa a stejné množství klasického stolního oleje, který pochytá veškeré nečistoty. Utěrky nechte v roztoku namočené alespoň 6 hodin. Pak je vyperte na běžný 90 °C program.

Zabírá i žlučové mýdlo

Špinavé utěrky důkladně potřete žlučovým mýdlem po obou stranách a vložte je do lavoru s teplou vodou. Nechte je namočené až do té doby, než budete prát. Není od věci je lehce promnout v rukách. Samozřejmě lze využít i dnes tolik nabízené mýdlové vločky, které necháte v teplé vodě před namočením utěrek rozpustit.

Jedlou sodu posilněte šťávou z citronu

K této čisticí metodě můžete využít šťávu z čerstvého citronu, ale i koupenou vylisovanou šťávu ve známé žluté lahvičce. Nalijte ji do lavoru s teplou vodou, a to tak 2 až 3 polévkové lžíce. Stejně tak dodejte i stejné množství jedlé sody. Do směsi vložte utěrky a nechte je odmočit jako v předešlých případech. Zhruba po hodině působení můžete utěrky vyprat.

Na zažrané fleky platí tablety do myčky

Pokud vaše utěrky hyzdí silné a viditelné skvrny, vyberte jeden z uvedených způsobů namočení a pak vyperte. Jen namísto běžného pracího prášku vhoďte do bubnu pračky tabletu na mytí nádobí. Bonusem vám bude i dokonale vyčištěná pračka.

Zdroje: www.primanapady.cz, www.dudlu.cz, www.myvsechny.cz