Kromě mytí oken patří k jarnímu úklidu také praní záclon, které během zimy zešedly a ztratily tak svůj původní jas. Abyste jim opět navrátili jejich původní zářivě bílou barvu, nemusíte kupovat předražené chemické přípravky. Hravě si poradíte s tím, co běžně máte doma. Tyto triky používaly i naše babičky, které si se vším dokázaly snadno poradit!

Podívejte se na video, ze kterého se můžete dozvědět, jak správně vyprat záclony i závěsy:

Zdroj: Youtube

Bělení záclon pomocí citronů

O kyselině citronové je všeobecně známo, že její využití v kuchyni nekončí. Dokáže vám pomoct dokonce i při bělení záclon. Na jednu plnou pračku použijte alespoň 100 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy. Po vyprání budou záclony opět zářit! Z citronové šťávy a jedlé sody si můžete vytvořit také řídkou kašičku, která vám pomůže vybělit skvrny na oblečení.

Prášek a jedlá soda nejen do pečiva

Máte v oblibě pečení? Pokud ano, jistě najdete ve své spíži pár balíčků prášku do pečiva. Vezměte si 3-6 sáčků kypřícího prášku, který vám pomůže vybělit záclony během běžného praní. Stačí je nasypat do bubnu pračky, přidat prací prostředek a zapnout na jemný program, který pere při teplotách 30-40 °C. Stejný účinek bude mít také jedno balení jedlé sody.

Dvě mouchy jednou ranou s octem

Další ingredienci, kterou jistě naleznete v kuchyni, je ocet, v nejlepším případě lihový. Nejenže vám pomůže vybělit zašedlé záclony, ale také skvěle poslouží pračce, kterou zbaví vodního kamene. Ocet vám tak udělá laskavost, které rozhodně litovat nebudete! Vodní kámen má totiž po čase na svědomí nepříjemný zápach vypraného oblečení. Do zásobníku na aviváž nalijte půl hrnku octa a pro svěží vůni ještě pár kapek esenciálního oleje.

Zapomenutý trik našich babiček - vaječné skořápky

Vaříte si jednou za čas k snídani míchaná vajíčka? Nyní je ten správný čas si je připravit! Skořápky ze tří vajec jsou skvělým bělicím prostředkem, který běžně končí v odpadkovém koši. Rozdrťte skořápky na menší kousky, nasypte je do látkového sáčku a přidejte k záclonám do bubnu pračky. Po skončení pracího programu uvidíte rozdíl.

Související články

Zdroje:vesna.cz, prozeny.cz, kupi.cz, primanapady.cz