Grilování patří na zahradu, kde se za příjemného letního večera sejdete s rodinou a přáteli? Možná, pokud vlastníte gril na dřevěné uhlí, brikety nebo plyn. Elektrickou variantu přístroje si však můžete vpustit nejen na balkón či terasu, ale i přímo do bytu. Díky elektrickému grilu si užijete grilování kdykoli.

Grilování v pohodlí domova

Hlavní výhodou elektrického grilu je, že při jeho použití nevzniká kouř a dým jako v případě klasických grilů, ve kterých jsou umístěné žhnoucí uhlíky pod roštem. Na rozpálení grilu se používá elektrická energie, žár produkuje topná spirála umístěná pod grilovacím roštem nebo zabudovaná přímo v ohřevných deskách. Nedochází tedy ke spalování žádných paliv jako je uhlí nebo plyn a tudíž nemusí být zajištěno odvětrání unikajících spalin. Grilovat tak můžete klidně v pohodlí domova, přímo u stolu nebo v kuchyni a nerozhází vás ani nevlídné počasí za okny. A když se venku udělá hezky, není nic snazšího než si gril přenést na zahradu či terasu a vychutnávat si atmosféru grilování pod otevřeným nebem. Jediné, co potřebujete je dostupná zásuvka, pak si budete užívat grilování kdykoli a kdekoli vás napadne.

Několik variant

Elektrické grily se prodávají i ve větších variantách vhodných na zahradu, pro provoz v domácnosti bohatě postačí menší, stolní varianta elektrického grilu. Takové přístroje jsou snadno přenositelné a nezaberou moc místa, jejich nabídka je přitom dosti široká. Vybírat můžete z kontaktních grilů, které připomínají velký toustovač a využívají možnosti grilovat potraviny z obou stran, případně se dá gril otevřít a opékat na obou deskách samostatně. Další variantou jsou klasické stolní grily, které se dodávají v různých velikostech a uspokojí i potřeby velké rodiny. Některé výrobky umožňují přípravu rozmanitých pokrmů díky snadné výměně grilovací plochy. Raclette grily jsou kromě nepřilnavých desek navíc vybavené i zapékacími pánvičkami, ve který během grilování připravíte například zapečenou zeleninu se sýrem.

Důležité parametry

Před nákupem grilu rozvažte, kolik osob ho bude nejčastěji používat a podle toho vyberte velikost a výkon přístroje. Důležitým parametrem určujícím hladkost provozu je umístění topné spirály. Pokud je součástí výhřevných desek, bude předávání tepla účinnější a rychlejší, než když je umístěna pod grilovací plochou. Efektivitu grilování zvyšuje i možnost regulace teploty, kvalitnější přístroje jsou vybaveny termostatem a tím zlepšují kontrolu nad dobou ohřevu i výslednou teplotou. Bezpečnost při používání zvýší tepelná pojistka, která přístroj vypne, pokud hrozí jeho přehřátí. Příjemný plusem je i časovač, hlídající dobu grilování. S jeho pomocí zvládnete připravit steak propečený přesně tak, jak máte rádi. Ještě lepší gastronomický zážitek umožní odkládací plocha, která udrží pokrmy teplé a maso na ní může tzv. dojít.

Snadné čištění

Klíčovou vlastností každého spotřebiče v domácnosti je jeho snadné použití a rychlá údržba. Čím jednodušší sestavení, provoz a následné čištění bude přístroj mít, tím raději a častěji ho budete používat. U stolních grilů je strašákem hlavně zdlouhavé drhnutí připečených nečistot z grilovacích ploch. To odpadá, pokud gril umožňuje vyjmout grilovací rošty. Ty se pak dají snadno opláchnout a očistit, některé grilovací desky se dají mýt i v myčce. Jedno z nejdůležitějších příslušenství představuje vyjímatelná odkapávací nádobka, do které je odváděná přebytečná šťáva, tuk a mastnota a tím se velmi usnadňuje konečné čištění grilu.