Základní otázky, které byste si měli zodpovědět:

  • Kolik osob bude chladničku využívat?
  • Jaká je maximální hlučnost, kterou jste ochotni připustit?
  • Jakou bude mít vaše chladnička spotřebu?
  • Dovolí vám velikost vašeho bytu chladničku dvoudveřovou, nebo se budete muset spokojit se spotřebičem s jedněmi dveřmi?

Pochopitelně se nabízejí i další otázky a možnosti, jako je zvážení vestavěného spotřebiče anebo módního typu retro chladničky. Případně budete přemýšlet, zda by vaše nová lednice měla mít i výrobník ledu nebo váš výběr padne na chladničku monoklimatickou a mrazicí box si dokoupíte zvlášť.

Čím by měla disponovat správná kombinovaná chladnička

Především je to spolehlivost, vysoký výkon, možnost nastavit co nejpřesněji teplotu a v neposlední řadě také nízká spotřeba energie. Často jako spotřebitelé vyžadujeme také nízkou hlučnost, což je pochopitelné zvláště v případech, kdy nás starý spotřebič pravidelně budil ze spánku. Pokud od chladničky vyžadujeme maximum, měli bychom myslet i na to, že vždy platí: čím rychleji poklesne teplota potravin, tím déle pak zmiňované potraviny vydrží.

Nepodlehněte údajům z energetických štítků

Mezi nejúspornější typy kombinovaných chladniček patří ty s označením A+++. Právě ony slibují provoz za minimální náklady, co se týče spotřeby elektrické energie. Nepodlehněte však dojmu, že můžete zcela bezvýhradně věřit údajům zobrazovaným na energetických štítcích. Výzkumy ukázaly, že v reálných podmínkách všechny typy chladniček spotřebují více energie, než slibují na štítku. Pro srovnání uvádíme, že kombinované chladničky typu A++ mají o 25 % nižší spotřebu než kombinované chladničky typu A+.

Výrobník ledu výrazně zvyšuje spotřebu energie

Jste-li zastánci úsporného hospodaření v domácnosti, měli byste vědět, že bude lepší obejít se bez chladničky s výrobníkem ledu. Výrobníky ledu totiž výrazně zvyšují spotřebu elektrické energie chladničky. Prostřednictvím výrobníků z lednic uniká vzduch, a právě to navyšuje energetickou spotřebu chladničky.

Vestavná nebo volně stojící

Máte-li rádi neustále uklizeno a vše na svém místě, možná právě pro vás bude ideální vestavná chladnička. Ta je upravena tak, aby byla kompatibilní s kuchyňskou linkou. Instalace není problém, vše je upraveno tak, aby bylo možné otevřít její dvířka dokořán. Po vybalení se jen postaví na místo a po pár hodinách aklimatizování se může začít používat. Nevýhodou je to, že tento typ chladniček mívá vysokou pořizovací cenu a také to, že její instalaci musí provést odborník.

Cena může kompenzovat spotřebu

Nezapomeňte, že vyšší pořizovací cenu chladničky může kompenzovat její nízká spotřeba. Protože chladničky jsou zapnuty v síti denně na 24 hodin, je třeba brát na spotřebu mnohem větší zřetel, než je tomu například u praček, které zapínáme například jen na 2 x 2 hodiny týdně. Velký vliv na spotřebu chladničky má také její velikost. Spotřebiče s velkými rozměry jsou na dodávanou energii mnohem náročnější než menší chladničky.

Smart spotřebiče jako zajímavé zpestření domácnosti

Ano, již i chladničky mohou spadat do kategorie chytrých spotřebičů. Dají se ovládat na dálku přes mobilní telefon nebo tablet, mají instalovány vnitřní kamery, a tak nemusíte otevírat zbytečně dvířka, abyste zjistili, co uvnitř lednice máte. Otázkou ovšem zůstává to, zda se vyplatí za mnohonásobně vyšší cenu pořídit lednici, jejíž přídatné funkce nejsou právě nezbytné.