Rozhoduje váha, tvar, barva, vůně a zvuk. Ať už vám budou místní prodejci tvrdit cokoli, zkušení pěstitelé na jihu Itálie vám potvrdí, že nejlepší meloun je ten největší. Ten totiž vyroste z rostliny jako první, říká se mu „maminka” a načerpá si nejvíce živin, které se pak projeví výraznou sladkou chutí. Čím je meloun těžší, tím lepší, je totiž plný vody, tudíž ideálně zralý. Na tvaru neméně záleží, vždy vybírejte meloun symetrického tvaru, ať už je kulatý nebo oválný. Neměl by mít žádné prohlubně, řezy nebo hrbolky, to značí, že nesprávně zrál, třeba neměl dostatek zálivky nebo slunce.

Punto di appoggio

Při nákupu se řiďte i barvou. Nakupujete-li už rozkrojenou polovinu, tmavě červená barva je jasný znak zralosti. Pokud kupujete celý meloun, barva slupky musí být tmavě zelená a matná a povrch hladký. Italové sledují i další místo na melounu, a to je „punto di appoggio” čili místo, kde se dotýká země. I podle jeho barvy můžete poznat případnou zralost. Pokud je ploška bělavá nebo světle žlutá, meloun rozhodně není zralý, místo by mělo být intenzivně žluté nebo i světle zelené.

Příjemná vůně

Vybrali jste podle vás ten nejlepší plod? Zkouška ještě nekončí. Je nutné, abyste k melounu přičichli, tento smysl vás při výběru vodního melounu nezklame. Musíte cítit příjemnou a lehce nasládlou vůni. Jakmile je aroma hodně sladké až těžké, je vysoce pravděpodobné, že je meloun přezrálý.

Jaká je stopka?

Posledním, co byste při výběru melounu měli udělat, je poklepat na něj. Zvuk by měl být dutý, tedy hluboký tón. A nezapomeňte zkontrolovat i stopku. Sušší nahnědlá stopka značí zralý plod, zelená stopka je signálem, že byl sklizen příliš brzy a nebude dost sladký.

Související články


Zdroje: www.cookist.it, hobby.magazinplus.cz