Rozdíl mezi přístroji na domácí výrobu zmrzliny je nejen v ceně – nejlevnější pořídíte za méně než 1 000 Kč, ty dražší vás vyjdou až na téměř 8 000 Kč; ale také v technologii výroby zmrzliny, která se promítá i do času, který výroba zabere.

Jak zmrzlinovač funguje

  • zmrzlinovače bez chladící jednotky jsou nejlevnější. Mají odnímatelnou dvoustěnnou mrazící mísu o objemu nejčastěji 0,5-2 litry. Chlazení zmrzliny zajišťuje médium, kterým je vyplněný prostor mezi obaly nádoby. Zmrzlinu v takovém přístroji připravíte v závislosti na množství za 20-40 minut. Před samotnou přípravou je třeba chladící nádobu vložit do mrazáku po čas doporučený výrobcem, obvykle je to 10, někdy i 24 hodin. Do dostatečně namražené mísy vložíte směs na přípravu zmrzliny podle zvoleného receptu a pomalým mícháním vytvoříte kýženou pochoutku.
  • zmrzlinovač jako příslušenství kuchyňského robotu – přístroj pracuje na podobném principu jako předchozí, tedy nemá chladící jednotku. Rozdíl je v tom, že pokud už máte doma kuchyňský robot, případně se chystáte na jeho nákup, může se zmrzlinovač stát jeho doplňkem. Opět však musíte počítat s namražením mísy. Jako pohon při výrobě zmrzliny použijete vlastní robot, ke kterému si společně s mísou koupíte příslušný adaptér.
  • zmrzlinovač s kompresorem – na výrobu zmrzliny se nemusíte připravovat předem. Chlazení zajišťuje vestavěný kompresor a to v rozsahu teplot -18 až -35 oC. Tyto přístroje disponují programy (zmrzlina, sorbet, gelato, mražený jogurt). Některé zmrzlinovače nabízejí 3, jiné až 12 programů. Výroba zmrzliny v těchto přístrojích trvá déle a je i energeticky náročnější.

Podle čeho vybírat zmrzlinovač?

Při výběru výrobníku zmrzliny uvažujte o tom, jak často a jaký objem zmrzliny budete připravovat. Přístroj vybírejte i s ohledem na umístění v kuchyni. Jakýkoli domácí pomocník, který se promění v překážející krám, je dříve či později odsouzen k zapomenutí. Naopak přístroj, který je dobře dostupný a nikde nepřekáží, se stává oblíbeným pomocníkem.

Prostřednictvím internetových nabídek je snadné si předem porovnat parametry a hledat tak nejvhodnější zmrzlinovač pro vaši domácnost. Pozornost byste měli věnovat nejen výkonu, ale také hlučnosti přístrojů. Vyjímatelná nádoba usnadňuje údržbu, ale ne všechny přístroje její vyjmutí umožňují. Zvažte také možnost výroby více druhů zmrzliny najednou. Pouze někteří výrobci nabízejí nádoby se dvěma zásobníky.

Tip redakce:

Tip redakce:

Pokud zvolíte typ bez chladící jednotky, pečlivě si zkontrolujte rozměry chladící mísy, aby se vám dobře vešla do mrazáku. Největší potíže způsobuje výška těchto nádob.

Zmrzlinovač nebo balón?

Pod názvem ice cream ball se prodává poněkud neobvyklý zmrzlinovač. Má totiž nejen tvar, ale i funkci míče, ale zároveň umožňuje výrobu zmrzliny. Na jedné straně se vkládají ingredience na přípravu zmrzliny, na druhé pak pro led a hrubá sůl. Když vše řádně naplníte, můžete se půl hodiny věnovat hře s míčem. Díky pohybu míče se náplň dostatečně promíchá a prochladí a vy připravíte zmrzlinu i tam, kde není k dispozici elektrický proud. Skvělá zábava na párty, pro běžné použití v domácnosti to ale asi příliš praktické není.

Výhody domácí zmrzliny

Celý proces máte dokonale pod kontrolou. A to co se množství a kvality ovoce týče, tak i s ohledem na přítomnost ztužovačů, emulgátorů a dalších nežádoucích látek. Milovníci dokonalé zmrzliny tvrdí, že čím dokonalejší přístroj na výrobu této pochoutky, tím lepší výsledek. Pokud však nehodláte připravovat zmrzlinu příliš často, zvládnete ji připravit i bez zmrzlinovače.