Koberec dělá v bytě teplo domova a také pohodlí pro vaše chodidla, protože je měkčí než podlaha a vytváří jistou tepelnou izolaci. Pokud máte dojem, že není zcela fit, zkuste ho občerstvit a na Vánoce rozzářit. V žádném případě se u toho nenadřete a váš koberec bude zase „fresh“.

Účinná je i jedlá soda a ocet

Pokud vás trápí na koberci nevzhledné skvrny, vyrobte si perfektní čisticí směs. Smíchejte sodu s octem v poměru 1:1, ve výsledku by měla být konzistence poměrně hustá. Naneste ji na skvrny pomocí kartáčku a nechte suroviny působit nejlépe přes noc do druhého dne. Pak koberec pečlivě vyluxujte. Pokud nemáte ocet, můžete postupovat stejně, jen celý koberec v počátku posypte jedlou sodou.

Jak dokonale vyčistit koberec, vám ve videu prozradí profesionálka na úklid:

Zdroj: Youtube

Používáte doma tablety či gel do myčky?

Pokud ano, využijte je také k čištění koberců. Výborně fungují především na mastné skvrny. Smíchejte daný prostředek s vodou a pomocí rozprašovače jej naneste na špinavá místa a nechte alespoň 2 až 3 hodiny působit. Následně tekutinu pomocí suchého hadru vysušte. Pokud se jedná o zažranou špínu, postup zopakujte.

Na koberce platí i holicí gel

Ačkoliv vás to možná nikdy nenapadlo, se špinavým kobercem vám může pomoci i gel na holení. Stačí jej nanést na fleky a nechat tak ½ hodiny působit. Poté jako v předchozích případech gel setřete suchým hadrem a zasažená místa ještě postříkejte rozprašovačem se směsí vinného octa s vodou namíchanou v poměru 1:1. Na závěr opět vysušte.

Krve vás zbaví peroxid vodíku

Začněte tím, že krev lehce rozpustíte trochou vody smíchané s čistícím přípravkem. Skvrna pak půjde lehčeji odstranit, a to včetně sražených kousků krve. Poté na ni nalijte pár kapek peroxidu vodíku. Jakmile skončí reakce pěnění, veškerý povrch koberce náležitě vysušte.

Kápl vám na koberec lak na nehty?

Tak s touto nesnází vám dokonale pomůže líh nebo silnější bezbarvý alkohol. Jednoduše skvrnu polijte, lak během chvilky změkne a půjde vám vyčistit čistým hadříkem nebo houbičkou.

Bude-li sníh, využijte ho

Pokud chcete, aby se na Vánoce váš koberec opravdu rozehrál všemi barvami a celkově rozzářil, položte ho v případě sněhové pokrývky lícem do sněhu. Pak si vezměte do ruky klepadlo a pořádně koberec vyklepejte. Tuto metodu aplikujte jen v mrazivých dnech, aby se koberec nenasákl vodou.

Už žádná vytlačená místa

Trápí vás slehlá místa v koberci, která jsou vidět po přestavění nábytku? Dojděte do mrazáku a vezměte si k ruce obyčejnou kostku ledu, která si s otlačeninami hravě poradí. Položte ji na inkriminovaná místa a nechte ji samovolně rozpustit. Jakmile se kobercová vlákna nasáknou vodou, postupně se narovnají. Poté už jen suchým hadříkem vlhkost vysajte.

Led zvládne i žvýkačku

V případě, že je na vašem koberci nalepená žvýkačka, opět pomůže led. Nejprve koberec důkladně vysajte a poté na místo se žvýkačkou položte kostku ledu v igelitovém sáčku, použít lze i sáček mražené zeleniny. Lepivá hmota během chvilky ztvrdne a půjde vám lehce vydrolit či seškrábnout ostrým předmětem. Drobné zbytky je možné dočistit kapkou terpentýnu nebo lihu.

Zdroje: www.rankito.cz, www.jakcistit.cz, www.iving.stage.iprima.cz