Zdroje: blog.eobuv.cz, www.nytimes.com

Čištění tenisek a bot

Není to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Nejenže jsou tenisky z různých přírodních i umělých pevných materiálů, velmi náročné je čištění i pleteniny, která je v posledních několika letech oblíbeným materiálem právě k výrobě tenisek. Prodyšná syntetická pletenina je různě strukturovaná, což její čištění ještě komplikuje.

Boty a tenisky z pleteniny

Největším problémem způsobí špína vetřená dovnitř látky. Pleteninu není vhodné dřít, protože byste ji poškodili. Jisté je, že musíte být opatrní a místo jinak skvělého kartáčku na zuby je vhodnější použití jiných nástrojů.

Na pleteninu vyzkoušejte tzv švédskou utěrku. Kvalitní utěrka z mikrovlákna tvořená drobnými smyčkami nejlépe funguje namočená do čisté vody a musí být velmi dobře vyždímaná. V případě pleteniny na teniskách můžete použít jemné mýdlo nebo kapku tekutého pracího prášku. Pleteninu nedrhněte, ale snažte se špínu uvolnit pomocí vody, mýdla a jemné strany houbičky na nádobí. Následně jemně třete utěrkou a v případě potřeby vyperte v čisté vodě, vyždímejte a zopakujte, dokud není veškerá špína pryč.

Bílé boty a tenisky vyčistí zubní pasta, jedlá soda i citron

Pokud jsou tenisky z přírodních nebo umělých kůží či jiného hladkého a pevného textilu, pak můžete použít na očištění kartáček na zuby. A jaký čisticí prostředek použít?

  • Nejoblíbenější je bílá zubní pasta, jelikož ji máme nejčastěji po ruce a má bělící schopnosti nejen na zuby.
  • Další možností je kašička z jedlé sody, případně roztok, pokud budete botu máčet.
  • Citronová šťáva funguje dobře především, pokud můžete tenisky vystavit slunci.
  • Pokud je skvrna velmi odolná, pak zkuste citronovou šťávu v kombinaci se špetkou soli.

Ať už použijete jakékoli čistidlo, vždy boty zbavte zbytků čisticího prostředku a otřete vlhkým hadříkem či opláchněte vodou.

Pamatujte, že chemická bělidla se na čištění obuvi nehodí, jelikož je často výsledkem zežloutnutí čištěného materiálu. Některé tenisky mohou zvládnout i vyprání v pračce, ale je to risk, a navíc se tento způsob rozhodně nehodí opakovat často.

Související články