Každý, kdo nosí pravidelně brýle, jistě ví, jak je nutné je mít čisté. Oči trpí při každém flíčku, mastnotě či jiné drobné špíně na sklech. Nevhodným zacházením a nedostatečnou údržbou je možné brýle nenávratně poničit. Proto je potřeba starat se o brýle pravidelně a hlavně správně.

A pokud se chcete vyhnout chemickým sprejům a ubrouskům, máme pro vás i jiné možnosti. S čistými brýlemi budete vidět nejen lépe, ale zároveň budete mít i lepší náladu. Čemu se tedy při čištění brýlí vyhnout a jak je nejlépe čistit?

Jak snadno odstranit škrábance ze skla a zrcadel se můžete inspirovat na videu zde:

Zdroj: Youtube

Proč mít vždy čisté brýle

Zkušení optometristé zpravidla doporučují každodenní čistění brýlí. Záleží to samozřejmě na osobní hygieně uživatele a také na tom, jak jsou brýle náchylné ke znečištění. Bohužel se na nich často usazují, a ještě rychleji množí nebezpečné bakterie, a to i ty, jež způsobujících stafylokokové infekce. Nejvíce kontaminovaná bývají místa na nosních polštářcích a packy, které přiléhají k uším.

Vždy čisté ruce

V první řadě manipulujte s brýlemi vždy s umytýma rukama, které by měly být naprosto čisté. Komplikovalo by vám to práci a absolutně čistých brýlí byste se ve výsledku nikdy nedočkali.

Klasika našich babiček

Velmi jednoduše si můžete vyčistit své brýle pomocí teplé vody a mýdla. Dejte si mezi prsty kapku tekutého mýdla a jemnými pohyby prstů dokonale omyjte skla. Poté brýle opláchněte pod čistou tekoucí vodou. Pokud jste majiteli opravdu zanesených brýlích, celý postup ještě jednou zopakujte.

Na závěr buď jemným hadříkem z mikrovlákna nebo papírovým ubrouskem pečlivě celé brýle vyleštěte. Pozor na vlákna, která by vám na sklech zanechávala chloupky nebo jemné částečky. Teplá mýdlová voda krásně vše odmastí a leštění je už pak jen otázkou pár vteřin.

Čemu se při čištění brýlí vyhnout

K čištění brýlí byste nikdy neměli používat nevhodné prostředky, jako jsou obyčejné vlhčené ubrousky na čištění v domácnosti, agresivní čisticí prostředky, svetry či noviny. Velice snadno by mohlo dojít k poškození a poškrábání čoček.

Nikdy nezapomínejte na obal

Pokud zrovna brýle nemáte nasazené na obličeji, uchovávejte je vždy v ochranném pouzdru.

Extra tip

Pokud chcete mít brýle dokonale čisté, využít můžete síly ultrazvuku. Většinou jsou v nabídce všech optik, ale v současné nabídce je i domácí přístroj. Je tvořen z ultrazvukové vaničky se speciálním roztokem, do níž se brýle jednoduše vloží. Pak už stačí jen nastavit dle manuálu časovač a teplotu čištění. Výhodou této metody je rychlost, jednoduchost a efektivita.

Zdroje: www.bydleni12.cz, www.service.techexpertolux.com, www.egoman.cz