Popravdě, deka není zase tak nový vynález. Už naši předkové ji využívali hojně. V chladných měsících se deky přehazovaly přes peřinu, aby ještě více udržely teplo. V létě se s dekami chodilo na plovárnu nebo je leckteří využívali coby pomůcku ve stavebnictví. Naši předkové bývali praktičtí a měkkost deky vyžívali jako tlumič proti nárazům, například při bourání či rekonstrukci bytu. Deka sloužila i jako ochrana při stěhování křehčího nábytku nebo jako podložka „pod kolena“ při práci na zahradě.

Mikroplyš

Za tu dobu, co deky slouží lidstvu, prošly velkým vývojem. Dnešní přikrývky a plédy se vyrábějí z umělých vláken a třeba takový mikroplyš je úžasná záležitost! Je příjemný na omak a zároveň se velmi dobře udržuje. Díky jeho odolnost vůči vyšším teplotám ho můžete prát bez problémů v pračce na 40 °C. Navíc, bleskově uschne! Díky tomu, že mikroplyš nepouští chloupky a nesaje vlhkost, je ideální pro alergiky a astmatiky.

Fleece

Tento druh materiálu má také umělý základ. Fleece je tvořen ze 70 % polyesterem a ze 30 % viskózou. Aby si materiál zachoval svou nadýchanost a nebyl z něj po vyprání „hadr“, je třeba zvolit tu správnou teplotu praní. Podle odborníků je dobré prát fleecové deky na 30 °C, ale pozor – jen s pracím práškem, bez aviváže! Fleece je sám o sobě docela dost savý materiál, proto ho na konci praní velmi dobře vymáchejte, aby na něm neulpěly zbytky pracího prášku.

Vlněné deky

Koupit si deku z pravé ovčí vlny je docela investice. Ale vyplatí se to! Vlněné deky totiž nádherně hřejí. Pokud ale máte alergii, vyhněte se dekám z tkané ovčí vlny (takzvaného merina) nebo lamy alpaky. Jelikož se jedná o přírodní materiál, můžou na některé lidi působit dráždivě. Stejně oblíbené jsou i bavlněné deky, které výborně sají vlhkost a jsou odolné proti oděru. Sem patří slavná deka larisa. Podle výrobců by se měly tyto přírodní deky prát maximálně na 30 °C, s přídavkem ovčího lanolinu.

Zdroje: www.novinky.cz, www.luxusni-deky.cz

Související články