Digestoř je nepostradatelnou součástí téměř každé kuchyně. Pohlcuje nepříjemné pachy, odvádí páru vzniklou při vaření a zachytává kapičky prskajícího oleje. Právě mastná špína však filtr digestoře rychle zahltí a odstranit ji není žádná legrace. Pokud znáte jednoduchou vychytávku, ušetříte si spoustu času i námahy a vaše digestoř bude čistá a funkční.

Hořlavý tuk

Čištění kovového filtru v digestoři by se mělo provádět minimálně jednou měsíčně. Záleží na tom, jak často a co vaříte. Pokud kuchtíte jen obden a nevyhledáváte mastnější pokrmy či smažené pochoutky, stačí se čištění digestoře věnovat zhruba šestkrát do roka. Modernější odsavače par sledují dobu, po kterou jsou v provozu a včas nahlásí, kdy je třeba filtry vyjmout a vyčistit. Pravidelná údržba digestoře není nutná jen kvůli bezchybnému fungování zařízení, zanesené filtry způsobují menší účinnost a vyšší hlučnost přístroje. Hlavním důvodem je ale bezpečnost. Tukové částice ve filtru se mohou vznítit (zvlášť nad plynovým sporákem) a hrozí, že kvůli špinavé digestoři vyhoříte. Proto čištění filtrů v odsavači par neodkládejte a pusťte se do něj co nejdříve. Při běžném režimu čištění bude filtrům stačit omytí v teplé vodě se saponátem. Tuky se odstraní také v myčce na nádobí. Vložte kovový filtr do myčky a zvolte program s nižší teplotou

Jedlá soda vždy po ruce

Na odolnější nečistoty si vezměte k ruce jedlou sodu. Nenápadný bílý prášek zastane v domácnosti kde co. Jedlá soda je neocenitelným pomocníkem při úklidu koupelen i kuchyní, vyčistíte s její pomocí zašlé koberce i zatuchlé matrace, nedá šanci také odolné špíně na toaletě a ví si rady se zápachem z lednice či bot. Perfektní je jedlá soda i při likvidaci mastné špíny, která se usazuje na kovovém filtru digestoře. Vyberte největší hrnec, který máte doma, naplňte ho vodou a zahřívejte. Až bude voda horká, vsypejte několik lžic jedlé sody. Do roztoku ponořte co největší část filtru a nechte deset minut působit. Poté otočte a stejně se postarejte i o zbývající část filtru. Na odmočení se hodí i hluboký plech na pečení, do kterého se mřížka vejde celá. Pokud se vám zdá, že mastnota nemizí dostatečně rychle, nechte filtr ponořený déle, případně si pomozte houbičkou nebo kartáčkem. Naneste na ně trochu jedlé sody a mřížku vyčistěte. Nepoužívejte drátěnku. Nakonec mřížku omyjte vodou se saponátem na nádobí, potom opláchněte a nechte uschnout.

Kyselina citrónová

Práci za vás odvedou čistící lázně připravené i z jiných surovin. K dalším ekologicky přívětivým čistícím prostředkům patří třeba kyselina citrónová. Je dobře známým pomocníkem při zavařování, kde slouží jako stabilizátor i dochucovadlo, podporuje želírovací proces při výrobě džemů a marmelád, slouží i na dochucení nápojů, salátů apod. Navíc se používá při praní prádla a čištění domácnosti, jako leštidlo i jako prostředek k odstranění vodního kamene. I na zanesenou mřížku z digestoře využijete tuto bílou látku, velmi dobře funguje směs kyseliny citrónové a soli. Do pěti litrů vody nasypte 20 lžic kyseliny citrónové a 15 lžic soli. Zahřívejte a do horké lázně ponořte mřížku z digestoře. Nechte působit asi 15 minut a poté obraťte filtr, do čistící lázně ponořte jeho zbývající část. Na zvlášť odolné nečistoty použijte roztok horké vody se čpavkem. Důsledně při tom větrejte, čpavek dráždí sliznice a nutí ke kašli.