Není dřez jako dřez! V dnešní době, pokud nemáte omezený rozpočet, lze vybírat z většího množství materiálů než kdysi. Nové, ale i znovuobjevené materiály, mají spoustu výhod i nevýhod.

Většina z nás má doma dřez nerezový, ale ve spoustě domácnostech objevíme čím dál častěji například dřez granitový nebo keramický. Pojďme si uvést plusy a mínusy jednotlivých materiálů a hlavně to nejdůležitější: Jak je vyčistit!

Keramický dřez

Keramika se snadno udržuje a její barva zůstane dlouhou dobu netknutá. Klady mají totální převahu nad zápory. Nevýhody jsou ve vyšší pořizovací ceně dřezu. A na co si dát velký pozor? Rozhodně na pád těžkého nebo ostrého předmětu na keramiku.

Keramický dřez skvěle odolává nečistotám, pachům i obarvení. Odolává i vysokým teplotám a chemii.

Keramický dřez za pomocí hadříku z mikrovlákna a prostředku na nádobí dřez omyjete bez jakéhokoliv zádrhele.

Granitový dřez

Tento dřez je vyroben ze žuly (obsahuje jí 75 – 85%), která patří mezi nesmrtelný materiál. Jen tak se nepoškrábe a vydrží i vysoké teploty. Na tomto žulovém dřezu své otisky prstů nikdy nenaleznete.

Granit byste měli čistit pravidelně, nejlépe po každém použití, a na závěr jej vždy pokud možno utřete dosucha. Namísto drahých prostředků z drogerie při čištění raději sáhněte po staré dobré octové vodě nebo po citronu.

Umělý kámen

Výhodou umělého kamene je bezespárová technika. Je možno si pořídit dřez spolu s pracovní deskou v „jednom kusu“. Což je z hygienického hlediska obrovské plus. Můžete si vybrat z množství barev, rozhodnout se můžete i ohledně dna – buď bude ze stejného materiálu jako vše ostatní, anebo si dno můžete objednat v nerez verzi. Když vám „ujede ruka" s nožem mimo prkénko a uděláte si do plochy rýhu, dá se jednoduše přebrousit, žádný strach. Mínusem je horší snášenlivost vysokých teplot a vyšší pořizovací cena.

Nerezový dřez

Klasika v kuchyni, která se lehce poškrábe a vodní kámen na ní vzniká v mžiku. I přesto je nerez nejvyužívanějším materiálem. Je totiž lehce dostupný, a to hlavně finančně. Jak se říká „za málo peněz hodně muziky“ a na to lidé samozřejmě slyší. Nerez snese vysoké teploty, neobarví se, odolává bez problému chemickým prostředkům a může vám do něj žuchnout i hrnec a nic se s ním nestane. Při čištění se ale vyhněte drátěnkám, nechala by vám ve dřezu sice výtvarně zajímavé, ale nechtěné škrábance.

Mezi babské rady, jak čistit nerezový dřez, patří třeba loupat v něm brambory, protože slupky z brambor odstraňují nečistoty.

Další „vychytávkou" je citronová šťáva nebo ocet. Tyto dvě přísady, které pravděpodobně máte doma, vám dopomůžou k dokonalému lesku i k odstranění vodního kamene.

Na leštění někteří lidé používají dětský olej, prý je nerez dřez pak zase jako nový.

Někdo na špinavý dřez také nanese směs z vody a jedlé sody, vyčistí a opláchne.

Zdroje: www.jakcistit.cz, www.express.co.uk, www.prozeny.cz