Čištění dvířek trouby nepatří zrovna k moc oblíbeným činnostem. Většinou člověka odradí celkově špatně přístupný prostor i jednotlivá místa a skuliny. Ovšem ve skutečnosti si můžete práci usnadnit, a to naprosto jednoduchou vychytávkou.

Inspirujte se na videu zde:

Zdroj: Youtube

Na dvířka to chce jít chytře

Vyčistit vnější stranu dvířek trouby je hračka. Vezmete vlhký hadřík a pak už jen vyleštíte povrch odpovídajícím prostředkem. Bohužel s vnitřní stranou to tak není, ale také nejde o nic, co byste nezvládli.

Dejte si dvířka na stůl

Zpravidla mají všechny moderní trouby demontovatelná dvířka. Návod ke správnému postupu naleznete v manuále nebo na stránkách daného výrobce. Většinou je však postup přibližně stejný. Dvířka otevřete do úhlu 75 stupňů a pak je pohybem nahoru vysuňte z pantů trouby. Následně je položte na staré prostěradlo nebo ručník, aby nedošlo k poškrábání.

Na scénu nastupuje dortová stěrka

Do připraveného čisticího prostředku si namočte hadřík, lehce ho vyždímejte a pečlivě jej obalte kolem dortové stěrky. Tato pomůcka se vám krásně vejde mezi obě vrstvy vnitřního skla a umožní vám očistit špínu z tohoto obtížně přístupného prostoru. Poté tuto akci dvakrát zopakujte, jednou s hadrem namočeným jen v teplé čisté vodě, abyste smyli saponát a podruhé suchým hadrem stěny vnitřních skel doleštěte.

Jak často dvířka čistit

Čím déle budou dveře od trouby bez vaší péče, tím hůře se vám bude nečistot zbavovat. Vše se samozřejmě váže k periodicitě a způsobu používání. Je jasné, že trouba bude mnohem špinavější po mastnotě z pečeného masa než po bublanině. V každém ohledu není od věci lehce setřít veškerý povrch alespoň vlhkým hadříkem po každém použití. Ovšem minimálně jednou za 10 až 14 dní byste měli troubu včetně dvířek řádně omýt a očistit.

Zkuste to i s jedlou sodou a octem

K čištění si můžete vyrobit jednoduchou, avšak účinnou čisticí směs. Dejte do rozprašovače ocet s vodou v poměru 1: 9 a aplikujte tuto směs na povrch dvířek. Poté vše posypte silnější vrstvou jedlé sody, a ještě jednou zastříkejte octovou směsí. Vznikne vám jemná pasta, kterou lehce pomocí hadříku omývejte celý povrch. Pasta po chvíli téměř zmizí, zbytek vysajte vysavačem.

Tableta do myčky zmůže všechno

Stačí, když si rozpustíte tabletu do myčky v trošce teplé vody a vytvoříte si pastu, kterou nanesete na dvířka i sklo a necháte působit 30 minut. Po uplynutí této doby setřete rozpuštěnou mastnotu vlhkou houbičkou a nakonec vysušte.

Zdroje: www.vychytavkov.cz, www.veselebydleni.cz, www.adbz.cz