Zdroje: www.prozeny.cz, www.jakcistit.cz

Formičky jsou pokladem po předcích

Také jste měli doma někde v koutku schované formičky na cukroví po babičce? Staré zdobné formičky a vykrajovátka nás v dětství lákaly tvary, které vždy znova ožily o Vánocích a jen o nich! Málokdy se stejné formičky používaly i jindy během roku. Zvláštní rybičky, šišky, raci, pracičky, hvězdy a srdíčka, ale také mnohé jiné komplikované tvary se v takové bedýnce s vykrajovátky našly.

Každý ví, že udržet takové formičky v dobré kondici není jen tak. Právě zdobení formiček jejich čištění komplikuje, na některých místech se usadila mastnota či rez. Určitě to znáte sami.
Víte, jak o takové formičky pečovat, aby vám vydržely a jejich čistění bylo snadné?

Jak čistit formičky a vykrajovátka?

Podívejte se na toto kratičké video, kde autorka používá bělidlo v prášku. To s vodou, ve které jsou formičky, okamžitě zareaguje, silně šumí a výsledkem je čisté veškeré nádobí. Po opláchnutí vodou jsou formičky krásně čisté, lesklé a docela jako nové:

Zdroj: Youtube

Triky na čištění formiček na cukroví

Jestliže nemáte takový přípravek, nezoufejte. Formičky můžete umýt prostě horkou vodou, anebo v myčce. Těsto bývá většinou velmi mastné, proto čím je voda vřelejší, tím lépe. Formičky dejte do mísy nebo zašpuntovaného dřezu a pořádně je prolijte vroucí vodou, která zbytky těsta rozpustí. Přidejte pár kapek saponátu na odmaštění a co se neupustí samo, vyčistí kartáč. Pokud je myjete hned po pečení, nebývá s tím žádný velký problém.

Pokud máte formičky opravdu staré, pak možná bojujete s opravdu dobře zaschlou špínou, ale také se rzí. Formičky se sice skladují už suché, ale čas od času se k nim nějaká vlhkost dostane. Co s tím? I s odolnou špínou a rzí si můžete jednoduše poradit.

Vyrobte si pastu ze soli a citronu a formičky směsí potřete. Nechejte chvíli působit a pak dobře kartáčkem vydrhněte.

Jiná metoda spočívá ve vaření formiček v hrnci s vodou, do které přidáte několik lžic sody nebo kypřicí prášek. V tomto roztoku povařte vykrajovátka a formičky asi deset minut.

Také cola může pomoci. Oblíbený bublinkový nápoj se používá i při úklidu, to je dnes již docela známá věc a v případě formiček na pečení také může pomoci. Formičky nechejte v cole máčet přes noc, to by mělo pomoci se rzí i zašlými nečistotami. Druhý den by měly jít umýt skoro samy.

Moderní formičky na cukroví

Moderní formičky na cukroví přinášejí inovaci do světa pečení. Jsou vyrobeny z kvalitního silikonu nebo silikonového plastu, jsou flexibilní a nelepí se na těsto, což usnadňuje tvarování a vyjmutí hotových cukroví. Formičky přicházejí v různých tvarech a velikostech, včetně tradičních vánočních motivů, květů, zvířat a mnoha dalších. Některé mají dokonce vyměnitelné vložky pro různé vzory. Jsou odolné a snadno se čistí, což šetří čas a úsilí. Moderní formičky na cukroví jsou oblíbené nejen mezi profesionálními pekaři, ale také mezi amatéry, kteří chtějí vytvořit krásné a precizní pečivo pro své rodiny a přátele bez velké námahy.

Související články