Výroba prostředků na očistu hliníku není náročná

Prostředků na čištění hliníku je v nabídce celá řada, ale jednoduché recepty na výrobu domácích čistících přípravků také fungují. Jen musíte mít všechny ingredience. Starší generace používaly hliník v domácnosti mnohem častěji. Dříve se v hliníku i běžně vařilo, ale s objevem jeho neblahého vlivu na mozkovou činnost a ledviny, játra či stav kostí, se od jeho každodenního používání v kuchyni upustilo. To stejné platí i pro alobal, který se stále ještě často v kontaktu s potravinami používá.

Jak vyčistit hliník v domácnosti?

Než se vrhnete na přípravu vlastního čistidla, pamatujte, že měkký hliník je vhodné čistit jemnými materiály, které povrch nepoškrábou. Nejlépe krouživými pohyby bez použití síly a tlaku. Nechte působit chemické složení použitých látek, nikoliv mechanickou sílu.

Pasty na čištění hliníku

Na očištění hliníku si můžete vyrobit pastu z boraxu a čpavku nebo z jedlé sody, mleté křídy a čpavku. Oba přípravky budou nepříjemně zapáchat po štiplavém amoniaku, ale jsou to domácí prostředky, které se na očistu jemnými krouživými pohyby dobře hodí. Nespěchejte a pastu aplikujte na špinavá místa a poté i na zbytek plochy. Na závěr opláchněte čistou vodou a utřete vlhkou utěrkou. Pastu na očištění hliníku můžete smíchat i z dvou třetin citronové šťávy a třetiny jedlé sody. Pasty jsou vhodné pro své mírně abrazivní schopnosti, které jsou ale výjimečně jemné a nezpůsobí poškrábání hliníku.

Ponorné lázně na vyčištění hliníkových předmětů

Zmatněné nelesklé hliníkové povrchy můžete očistit směsí oleje a lihu v poměru 1:1. Než dobře rozmíchanou směs použijete, omyjte znečištěný hliník běžným kuchyňským saponátem a až pak vložte předmět do olejovo lihové lázně. Nechte půl hodiny působit a umyjte, tak jak jste zvyklí.

Lázeň pro vyčištění zčernalého hliníku

Zčernalý hliník očistíte ve směsi tří lžic citronové šťávy a hrnku vody. Hliníkový předmět nechte v lázni alespoň šest minut. Stejně by měla zafungovat i lázeň z bílého octa a vody, které smícháte ve stejném množství.

Zdroje: https://cleaning.lovetoknow.com, https://www.covybrat.cz