Uklízení kuchyně je velice nepříjemná, ale neodbytná povinnost. Nejhorší jsou mastné knoflíky od sporáku. Ty nemají konkurenci a jejich čištění je prostě a jednoduše fuška. Existuje ale způsob, jak tyto knoflíky naprosto dokonale vyčistit, dokonce absolutně bez chemie. Jak na to? Kupodivu velice jednoduše.
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Video, jak vyčistit knoflíky u sporáku najdete na Youtube kanále ꧁☆*Cleaning s Jaruš*☆꧂:
Jak vyčistit knoflíky od sporáku
Pokud vám nevadí si zahrát na malého chemika, můžete použít peroxid vodíku. Ten naneste na vatový tampon, a poté s ním vyčistěte zažloutlé a mastné části knoflíků.
To dělejte do té doby, než mastnota a žluté skvrny nezmizí. Peroxid vodíku má tu výhodu, že nejen kompletně knoflíky vyčistí, zároveň je také vybělí a vydezinfikuje. Knoflíky se poté budou lesknout, jako nové.
Dalším velice účinným prostředkem je soda bikarbona, která je známá jako univerzální čistič. Má také skvělou schopnost odmašťovat. A přesně tato schopnost je u knoflíků od sporáku to, co potřebujete.
Stačí jen navlhčit nepoužívaný kartáček na zuby, následně namočit do sody bikarbony a vetřít krouživými pohyby do knoflíků. Buďte velice pečliví, především co se týče mezer a záhybů. Pak už jen nechte pár minut působit a pomocí navlhčeného hadru smyjte. Knoflíky budou jen zářit.
Hořčičný prášek
Pokud preferujete nulovou chemii, může vám s čištěním knoflíků pomoci hořčičný prášek. Ten působí nejen jako optimální čistič, ale rovněž jako dezinfekce. Do 200 mililitrů horké vody přidejte 1 polévkovou lžíci hořčičného prášku a dohladka zamíchejte.
Tuto směs pak již stačí jen nanést na knoflíky a ponechat ji na nich zhruba 10-15 minut. Pokud chcete účinek ještě zlepšit, aby opravdu veškerá mastnota zmizela, můžete přidat špetku již zmíněné sody bikarbony. Pak už jen stačí opláchnout čistou teplou vodou a máte hotovo. Knoflíky jako ze škatulky.
Zdroje: www.ocnilekar-fm.cz, babinet.cz