Jakmile napadlo dostatek sněhu, srolovaly naše babičky nejrůznější koberečky a honem s nimi ven do sněhu. Tento postup čištění byl naprosto standardní a nikdo se nad ním nepozastavil. Dnes na vás lidé pravděpodobně budou koukat trochu divně, neboť se nejedná zrovna o běžný postup očisty koberce.

Jak na načechraný koberec?

Můžete to udělat přesně jako naše babičky. Srolujte koberce, běhouny a vyrazte ven. Podmínkou je čistý sníh, který se ve městě hledá ztěžka.

Koberec na sníh položte chlupem dolů a náležitě ho vyklepejte klepačkou na koberce. Pokud jí doma nemáte, dá se pořídit již kolem stokoruny.

Nebo lze koberec položit (kamkoliv chcete) a sníh na něj naházet. Pak ho stačí vymést koštětem (nejlépe proutěným).

Jedlá soda, pomocník na vše

Jestli se vám do sněhu vláčet koberce nechce, zkuste ho oživit jedlou sodou. Ta vám totiž neusnadní život jen v kuchyni, ale i v úklidu, na zahradě či právě při čištění koberců. Soda obnoví kobercům jejich ztracenou barvu a neutralizuje zažrané pachy.

Postup: naplánujte si celou akci předem, abyste měli jistotu, že vám po koberci nikdo nebude šlapat. Soda se nechává nějakou dobu působit, takže bude nejlepší, když se do čištění vrhnete večer. Nejprve koberec vysajte jako obyčejně a poprašte jedlou sodou. Zapracujte jemně sodu do koberce pomocí kartáče a můžete jít spát. Po probuzení stačí sodu z koberce vysát luxem a je hotovo.

A co skvrny?

Sem tam se naše nešikovné ručičky a nožičky opozdí a na koberci je v tu ránu flek od jídla nebo pití. Co s ním?

Flek od vína – určitě znáte fígl se solí a ano, funguje. Ale využít můžete i jedlou sodu. Rozlité víno poťukejte papírovými utěrkami – vysajte, co se dá. Připravte si v mističce jedlou sodu s vodou 1:3, vznikne vám pasta, která se aplikuje na skvrnu. Pořádně ji vmasírujte do koberce a nechte působit. Až vyschne, stačí flek se sodou vysát vysavačem.

Mastná skvrna – položte na místa papírové utěrky, vytáhněte žehličku a nastavte ji na nejnižší stupeň. Poté skvrnu přes papírové utěrky přežehlete. Zbytky po fleku očistěte roztokem z octa, mýdla a vody.

Skvrna od kávy – na tuto skvrnu se používá perlivá voda a líh. Nalijte zprvu na flíček perlivou vodu, nechte chviličku bublat a nakonec přečistěte zbytky lihem.

Přírodní čistící prostředky

Zelený čaj – jste-li milovníci zeleného sypaného čaje, vyčistit skvrnu můžete i pomocí lístků, které vám zbyly po vylouhování. Mokré lístky namačkejte na fleky a nechte je pracovat. Až uschnou, vysajte je luxem.

Sůl – ta se hodí nejen na flíčky od vína, ale i na zablácený koberec. Sůl nasypte na inkriminovaná místa a po pár minutách vysajte.

Kysané zelí – vymačkejte ze zelí přebytek vody a naneste na koberec. Mělo by skvěle vytáhnout špínu.

Související články

Zdroje: svetkreativity.cz, hobby.instory.cz, zena.aktualne.cz