Pokud to jde, je dobré usazování vodního kamene předcházet. Částečně zabráníte jeho tvorbě v rychlovarné konvici vyléváním přebytečné vody. Stačí po každém zalití kávy či čaje vylít nevyužitou vodu do dřezu a nechat otevřenou konvici pořádně proschnout. Vodní kámen se tak bude tvořit pomalejším tempem. A vy ušetříte čas, který byste strávili častým čištěním konvice.

Něco málo o vodním kameni

Vodní kámen neboli uhličitan vápenatý, je přirozenou součástí vody, kterou běžně pijeme z našich vodovodních kohoutků. Podle typu hornin, ze kterých daná voda pochází, se nám ho na domácích spotřebičích tvoří méně nebo naopak více. Pokud je voda tvrdá, srážením vodního kamene se ničí kromě rychlovarných konvic také myčky nádobí, vodovodní kohoutky i potrubí či pračky. Vzhled nánosu vodního kamene je nejen neestetický, ale především snižuje efektivitu všech spotřebičů.

Jak na tvrdou vodu

Domácnosti s měkkou vodou pocházející z povrchových vrstev nemusí řešit problém odstranění vodního kamene tak často. Pokud se vám vodní kámen objevuje ve vyšší míře, máte pravděpodobně velmi tvrdou vodu. Dobré je namontovat na začátek vodovodního řádu filtr. Ale tím to nekončí. Dalším krokem je použití automatického změkčovače vody, který ji většinou upraví pomocí regenerační soli nebo kamence. Tím si ušetříte nejen práci s neustálým odstraňováním usazeného kamene v koupelně, ale i v kuchyni.

Jak zjistit tvrdost vody?

Tvrdost vody je možné otestovat jednoduše testovacím páskem. Stačí jej namočit na 2 vteřiny do vody a poté nechat okapat. Po 1 minutě se vám zbarví na růžovou barvu. Podle počtu růžových polí na pásku určíte dle návodu tvrdost vody.

Vsaďte na citronovou šťávu

Velice jednoduchou a účinnou metodou je odstranění vodního kamene citronem. Stačí naplnit rychlovarnou konvici vodou a vymačkat do ní šťávu z jednoho citronu. Zbylou část citronu nakrájejte a vhoďte také do konvice. Nechte povařit a poté vypláchněte vlažnou vodou. A bonus navíc? Citron přispěje svou svěží vůní. Nemáte doma citron? Použijte citronovou šťávu z koncentrátu.

Použijte roztok kvasného octa

Pro očištění varné konvice od vodního kamene je také osvědčeným prostředkem roztok kvasného octa s vodou v poměru 1:1. Naplňte jím konvici a nechte přejít varem. Následně konvici odstavte a roztok v ní nechte přes noc až do druhého dne. Poté dočistěte všechna místa s usazeným vodním kamenem pomocí starého zubního kartáčku. Pak roztok z konvice vylijte a důkladně ji vypláchněte.

Pomůže i kyselina citronová

Kvasný ocet můžete nahradit v roztoku s vodou také kyselinou citronovou. Jinak je postup při čištění konvice naprosto stejný. Odolávající usazeniny se zbavíte, když budete celý proces opakovat do úplného vyčištění konvice. Jako prevenci se vyplatí provádět tuto čisticí proceduru alespoň 1x týdně, zvláště pokud máte v domácnosti tvrdou vodu.

Jedlá soda nade vše

Opět velice jednoduchá, avšak účinná metoda, která vám zabere opravdu jen pár minut. Jednu lžičku sody rozpusťte ve třech lžících vody, tuto směs vlijte na dno konvice a nechte působit přes noc. Ráno doplňte do konvice minimální možné množství vody a vše převařte. Následně odstraňte zbytky kamene houbičkou či kartáčkem. Konvici vypláchněte vodou, a ještě jednou převařte maximální množství vody. Nakonec konev vypláchněte čistou vodou a opět můžete „stavět“ na ranní kávu.

Stará dobrá cola

Nemáte nic z uvedených ingrediencí doma po ruce a v lednici se vám chladí cola? Bezva! Protože i ta může pomoci. Stačí tento nápoj nalít do rychlovarné konvice a nechat působit přes celou noc. Ráno nebude po vodním kameni ani památka a vaše konvice bude krásně čistá a připravená k použití.

Zdroje: www.dailystar.co.uk, www.bydletcesky.cz, www.skrblik.cz