Krvavé skvrny patří k těm odolnějším

Krev, jak víme, se čistí z textilu poměrně špatně. Hlavně nepoužívejte horkou vodu! Tedy rozhodně ne před tím, než se zbavíte zabarvení textilu. Stop po krvi byste se pak jen těžko zbavovali. Existuje samozřejmě řada přípravků, které by měly s odstraněním krvavých skvrn pomoci, ale je otázkou, zda je máme po ruce, když je potřeba. Po krvi často zbytečně zůstávají nahnědlé či zažloutlé fleky, i když stačí jen správně použít, co máme všichni doma.

Se skvrnami od krve pomůže sůl

Možná, že také pamatujete na poučku o tom, že se má napřed použít studená voda a až pak teplá. Je to tak, ale ani tento postup není stoprocentní, a přitom stačí obyčejná sůl, aby pomohla skvrnu od krve odstranit. Záleží na materiálu, ale sůl dokáže napomoci odstranění krve do takové míry, že pak často stačí jen povrch setřít.

Použití soli na fleky od krve

Na skvrnu na matraci, oblečení či na jiném textilním povrchu aplikujte studenou vodu a nasypte sůl. Nechte působit půl hodiny a vytřete. Dejte si jen pozor na to, abyste případným dřením krystalků soli nepoškodili mechanicky materiál. Pokud je zabarvení pryč, pak můžete použít i horkou vodou na důkladnější omytí části matrace či oblečení.

Další domácí prostředky na čištění krve

Existují i další osvědčené rady, jak skvrny od krve odstranit. Na odmočení lze použít také bílý ocet, citronovou šťávu, jedlou sodu nebo pastu na zuby. Ve všech případech však platí, že je jednodušší odstranění čerstvé, nikoliv již zaschlé skvrny.

Zdroje: https://www.express.co.uk, https://www.bydlimekvalitne.cz