Někdy si mastné nečistoty všimnete až doma před sprchou, i takové nepříjemné překvapení není neobvyklé. Ve většině případů si ale na ten daný okamžik vzpomenete nebo alespoň tušíte, co vám na tričku přistálo. Vlastně vám to k ničemu nepomůže, ale potrénovat paměť se vždycky hodí. No jo, ale co s tím flekem?! Možností máte několik, stačí si vybrat. Každopádně u všech skvrn platí – čím dříve se do očisty pustíte, tím lépe!

Na chytré triky, jak se zbavit mastné skvrny na oblečení, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Přípravek na nádobí

Saponát si s mastnotou na nádobí poradí parádně, tak proč by si neporadil i s fleky na oblečení. Jak ho použít? Kápněte přípravek na celou plochu skvrny a jemně ho do místa vpravte. To se vám povede například měkkým zubním kartáčkem nebo houbičkou na nádobí, ale rozhodně sáhněte po nové. Takto oblečení nechte chvilku odpočinout, vhoďte do pračky a vyperte.

Domácí kašička z jedlé sody

Na odolnou mastnou skvrnu skvěle zafunguje domácí kašička z vody a jedlé sody. Kašičku vpravte do flíčku a nechte zaschnout. Poté si na pomoc přizvěte měkký kartáček a zaschlou bílou krustu jím odstraňte. Jestliže je flek stále viditelný, naneste na něj saponát na nádobí, zapravte ho do látky a namočte na čtvrt hodinky do horké vody. Pak už jen stačí propláchnout ve vlažné vodě.

Žehlička je také řešení

Vezměte si ubrousky, žehličku a mastné oblečení. Mastný flek vypodložte ubrousky, ať se má mastnota kam přesídlit. Na žehličku nebuďte hrrr, zapněte ji jen na malý výkon a skvrnu začněte přežehlovat. Flek by měl pomalu mizet! Jestliže nemizí, zkuste dát ubrousky i na vrch a začněte opět opatrně přežehlovat.

Chleba? Nejen do pusy!

Nastane i situace, kdy vám mastnota neokupuje vaše oblečení, ale je úplně někde jinde. Někde, kde se nedá využít žehlička ani kašička. V tom případě přichází na řadu chleba. Lépe řečeno jeho vnitřek. Přiložte ho na flíček, maličko přitlačte a dejte chvilku času se mastnotě do pečiva nasáknout. Opakujte s novými kousky, dokud nebude skvrnka pryč.

Dětský pudr

Pokud vám upadne mastné jídlo na koberec, opatrně odstraňte zbytky pokrmu, naneste dětský pudr a nechte ho, ať do sebe mastnotu vtáhne. Poté krustičku odstraňte starým kartáčkem na zuby nebo utěrkou. Flek je stále vidět? Zapracujte do něj ještě kartáčkem na zuby saponát a otřete čistou utěrkou.

Související články

Zdroje: homebydleni.cz, www.wikihow.cz, www.aazdravi.cz