Pravidelné luxování matrace zdaleka k jejímu udržování v čistotě nestačí. Čas od času je třeba ji zbavit skvrn, alergenů a dalších nečistot. Spoustu práce si můžeme ušetřit vhodně zvoleným chráničem matrace. Ten je možné snáze čistit či přímo vyprat, podobně jako potah matrace.

Nejprve z matraci odstraníme vše, tedy nejen prostěradlo, ale také chránič a potah. Pak povrch důkladně vysajte vysavačem s použitím nástavce na čalounění. Tímto způsobem odstraníme maximum mechanických částeček, tedy prachu, vlasů, chlupů a nejrůznějších drobků. Zvýšenou pozornost věnujte štěrbinám a záhybům, v kterých se rády nečistoty hromadí.Zapomenout bychom neměli ani na boční stěny.

Jedlá soda skvěle pohltí pachy

I přes sebedůkladnější hygienu nedokážeme zabránit tomu, abychom se při spaní potili. Odér, který se do matrace časem nastřádá, skvěle pomůže odstranit jedlá soda. Funguje mj. jako skvělý pohlcovač pachů. Důkladně tedy matraci posypeme a pak ji nasucho vykartáčujeme. Tak se soda dostane i pod povrch.

Milovníci příjemných vůní mohou před použitím nasypat hrnek sody do uzavíratelné nádoby, vybrat oblíbený esenciální olej (pro klidný spánek se doporučuje např. levandule, heřmánek, cedrové dřevo, eukalyptus). Stačí 5 kapek esenciálního oleje do jedlé sody, sklenici uzavřít a důkladně protřepat.

Sodu necháme působit nejméně půl hodiny, pokud je matrace silně znečištěná, klidně na ní necháme sodu celý den. Pak se opět dostane ke slovu vysavač, s jehož pomocí sodu z matrace odstraníme.

Trik jak vybělit skvrny od potu

Nehezké jsou na matraci propocené skvrny. Pro takový případ si můžeme připravit směs z jedlé sody, saponátu na nádobí a peroxidu.

  • 5 ml 3% peroxidu vodíku
  • 3 lžíce jedlé sody
  • kapka tekutého mýdla nebo prostředku na mytí nádobí

V rozprašovači nejprve smícháme sodu a peroxid, teprve na závěr přidáme saponát. Pomocí rozprašovače nastříkáme připravený prostředek na matraci a necháme nejméně 10 minut působit. Soda spolu se saponátem pomůže matraci odmastit, peroxid si poradí s vybělením skvrn. Po zaschnutí vše důkladně vysajte.