Staré dobré rčení tvrdí, že podle sporáku se pozná dobrá hospodyňka. Proto není divu, že kdysi budoucí tchyně bedlivě kontrolovali, jak si jejich budoucí snacha vede v kuchyni a také – zda má čistý sporák!

Připáleniny, ulpělé drobky či prachem zanesený vařič byl známkou toho, že nevěsta bude špindíra a tudíž je nevyhovující. Proto mladé dívky úzkostlivě dbaly na to, aby jejich kuchyňský spotřebič byl nablýskaný jako zrcadlo.

Jak si usnadnit práci s čištěním

V dnešní době je to už o poznání snadnější. Velký rozmach sklokeramických varných desek usnadnil hospodyňkám práci a špínu stačí jen jednoduše setřít. Ale pokud máte doma klasický plynový vařič, určitě víte, že na mřížce se nejvíce usazují zbytky jídel, mastnoty a připálenin. My vám teď poradíme, jak ji vyčistit bez námahy a bez toho, abyste na čištění „nechali ruce“.

Jak vyčistit mřížku sporáku, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

První možnost: Octová kúra s gázou

Nejdříve si připravte gázu (nebo starý obvaz), obyčejný stolní ocet a silnější igelit o rozměru 1 x 1 metr. Na igelit přeneste znečištěnou mřížku. Kraje folie ohněte a secvakněte sešívačkou tak, aby vytvořili obří bazén.

Gázu nastříhejte na proužky, namočte ji do octa a omotejte kolem celého roštu. Tuhe octovou kúru nechte působit klidně 30 – 60 minut. Ocet kov nejen vydezinfikuje, ale zároveň rozpustí mastnotu a připálené zbytky jídel. Pak stačí jen gázu odstranit a roštu bude skoro jako nový.

Druhá možnost: Čarování s jedlou sodou

Na čištění mřížky můžete použít i směs jedlé sody a vody. Tuhle hutnější směs pak naneste na špinavou mřížku a nechte působit 30 – 40 minut. Nakonec špínu opatrně odstraňte papírovou kuchyňskou utěrkou nebo houbičkou na nádobí.

Třetí možnost: (Pod)vodní hrátky

Připravte očistnou lázeň z 80 g jedlé sody a vody. Ponořte do ní celou mřížku a nechte zhruba 3 hodiny působit. Poté ji obraťte a setřete všechny připálené zbytky a nečistoty. Hotovo!

Zdroje: www.receptyone.net, www.alza.cz,

Související články